Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

V Čadci riešili drahé teplo, nájomné i ťahajúci sa súdny spor

V Čadci riešili drahé teplo, nájomné i ťahajúci sa súdny spor

Dňa 11. Júla 2010 sa na Mestskom úrade v Čadci uskutočnilo zasadnutie mestskej rady, ktorá sa zaoberala okrem iného aj Doplnkom č. 2 k Všeobecne záväznému nariadeniu č.72/2008 o zásadách hospodárenia s bytovým fondom vo vlastníctve mesta Čadca - stanovenie výšky nájomného k novopostaveným nájomným bytom na Okružnej ulici. Novopostavené nájomné byty na sídlisku Kyčerka sú v histórii mesta najväčšou stavbou a jej financovanie bolo zabezpečené kombináciou úveru zo ŠFRB, dotácie MVaRR SR a vlastných zdrojov mesta v celkovej výške cca 5 mil. €. Ukončenie výstavby a odovzdanie bytov do užívania sa predpokladá v októbri 2010.

Predmetom rokovania zasadnutia poslancov MR bolo aj stanovenie výšky nájomného jedno, dvoj a trojizbových bytov. Návrh výšky nájmu bytov predložila vedúca oddelenia služieb a starostlivosti o občanov Božena Cvečková. Po vzájomnej diskusii sa poslanci dohodli na spoločnom variante výšky nájomného, ktoré navrhla komisia zdravotná a bytová MZ a ten bude predložený na schválenie Mestskému zastupiteľstvu v Čadci.

Ďalším bodom zasadnutia mestskej rady bol aj návrh na zmenu rozpočtu mesta a príspevkovej organizácie - Mestského podniku služieb Čadca. Ako informoval primátor mesta Jozef Vražel, rozsah činností Mestského podniku služieb sa rozširuje. Od 01. júna bude príspevková organizácia mesta zabezpečovať aj zvoz komunálneho odpadu, čistenie stojísk a dočisťovanie verejných priestorov. Mesto začína byť podľa slov J.Vražela sebestačné. „Technika, ktorú vlastnil Mestský podnik služieb bola už nefunkčná. Nám sa podarilo prostredníctvom mimorozpočtových zdrojov zakúpiť nové, modernejšie a efektívnejšie stroje.“ Ako uviedol, vďaka zmodernizovanej technike sa skráti čas a zároveň sa ušetria aj ďalšie finančné prostriedky mesta.

Predmetom rokovania bolo aj predloženie právnych analýz k sporu o náhradu škody podnikateľovi M. Majchrákovi, ktoré boli stanovené uznesením Mestského zastupiteľstva zo dňa 09.04.2010. Na základe spomínaného uznesenia mali byť zo strany MsÚ v Čadci predložené dve právne analýzy nezávislých advokátskych kancelárií a jedna právna analýza poslancov, ktorí podali mimoriadne dovolanie na Generálnu prokuratúru.

Ako uviedla zástupkyňa prednostu MsÚ Vlasta Lehutová, obidve právne analýzy sa v názore o dohode o urovnaní odlišujú. Zatiaľ čo jedna advokátska kancelária považuje dohodu za absolútne neplatnú, tá druhá ju označila za relatívne neplatnú. Výsledok sporu bude podľa nej závisieť na posúdení toho ktorého sudcu o jej relatívnej, či absolútnej neplatnosti. Právna analýza, ktorú mal predložiť poslanec Milan Gura nebola poslancom mestskej rady zaslaná.

Podľa slov prednostu MsÚ Jána Husára je škoda, že túto analýzu nemajú poslanci k dispozícii nakoľko sa rozhoduje o dôležitých právnych krokoch mesta v tomto spore. K právnym analýzam sa vyjadril aj primátor mesta Jozef Vražel, ktorý po dlhej diskusii poslancom navrhol, aby mesto podalo žalobu na súd, a to v súlade zo závermi z jednej z právnej analýz spracovanou nezávislou právnou kanceláriou. Informácia o výsledkoch prešetrenia ekonomických krokov MTS, a.s. Čadca bola ďalším bodom zasadnutia poslancov mestskej rady. Predkladateľom bol zástupca primátora mesta Čadca Marián Fúrik.

Ako uviedol. pri zisťovaní a prešetrení ekonomických krokov Mestskej teplárenskej spoločnosti a.s., Čadca (MTS, a.s. Čadca) vychádzala komisia z dostupných materiálov a výročnej správy MTS a.s., Čadca, ktorých súčasťou bola aj účtovná uzávierka. „Z dostupných materiálov sa dá predpokladať, že oproti roku 2007 nastal v roku 2008 nárast ceny pre obyvateľov, a to z dôvodu nárastu cien nákupu plynu od SPP a.s. a cien nákupu tepla od SOTE s r.o. Oproti roku 2007 však došlo aj k nárastu nákladov, a to na nákup plynu a nákupu tepla od spoločnosti SOTE s r.o. Či ide o nárast vplyvom objektívnych príčin, nemôže určiť, nakoľko sme nemali k dispozícií informácie od MTS a.s. Čadca o cenách nákupu plynu a uhlia za posudzované roky zároveň bolo ťažké stanoviť, či nákup plynu od SPP a.s. a tepla od SOTE s r.o. mohla MTS a.s. Čadca realizovať za nižšie ceny.“ Ako ďalej uviedol o nákupe rozhoduje väčšinový akcionár, a tým je SOTE s r.o. Tieto náležitosti v záujme konečného spotrebiteľa bude mať za úlohu posúdiť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Silvia Kajanková - hovorkyňa mesta


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 15.06.2010