Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rekordných 557 betlehemov vo výstavných priestoroch kaštieľa Radoľa

Rekordných 557 betlehemov vo výstavných priestoroch kaštieľa Radoľa

Čadca (17.12.2010) - Uplynulá nedeľa sa v Kaštieli v Radoli niesla v duchu Vianoc už od rána. Krásna snehovobiela perina prikryla kaštieľ, vianočné dekorácie zútulnili interiér, ľudoví výrobcovia predviedli svoje zručné ruky a hudobníci spevom rozozvučali celý kaštieľ. Nedeľa 12. decembra 2010 patrila dvom príležitostiam. Prvou bola slávnostná vernisáž výstavy p. Jozefa Práznovského. Neuveriteľný počet betlehemov, až 557 kusov si mohli a stále môžu návštevníci pozrieť vo výstavných priestoroch kaštieľa. P. Práznovský získal certifikát a zápis v Slovenskej knihe rekordov za najväčší počet vlastnoručne vyrobených betlehemov. Jeho majstrovským umením vznikol aj najmenší betlehem s rozmermi 6 x 6 mm osadený v zrniečku čierneho korenia!

Každý, kto navštívi kaštieľ si môže pozrieť betlehemy osadené v rôznom prírodnom materiály, napríklad v šupke z cibule, cesnaku, betlehem v tekvičke, žiarovke, orechu či v mušli. Výstavu „Betlehemy ako ich nepoznáme“ si môžu návštevníci pozrieť do konca januára 2011. Vernisáž výstavy sa uskutočnila o 15.00 hodine, o kultúrny program sa postarali členky Folklórnej skupiny Staškovanka zo Staškova s vianočnými koledami.

Druhou, veľkolepou udalosťou bolo podujatie „Od Lucie do Troch kráľov“, ktoré sa uskutočnilo v rámci projektu „Tradičné zvykoslovie u nás a u susedov“. Program prezentujúci vianočné obdobie so zvykmi a tradíciami na Luciu, počas Štedrej večere - čarovanie, prezentácia jedál, stolovanie, zdobenie vianočného stromčeka, ale i riekanky - „Dávam vám na čelo krížiček maličký, aby ste boli pilné ako tie včeličky, aby ste toľko krásy mali, ako tie kvietky čo včielky na nich sedávali, aby vás mal každý rád, ako tento sladký miad.“ priblížili členky Folklórnej skupiny Staškovanka. Vyvrcholením programu bolo vystúpenie mužského speváckeho zboru Chór Gorol z Jablunkova. Zbor existuje už 63 rokov a práve v Kaštieli v Radoli mal svoju prvú premiéru na Slovensku.

Nielen kultúrny program potešil, no aj príjemná vôňa medu, jablčnej kaše, škorice, oblátok a medovníkov prilákala do kaštieľa viac ako 150 návštevníkov. Tvorba ľudových výrobcov - paličkovanie, pečenie oblátok, maľovanie sklíčok a vianočných ozdôb, zdobenie perníkov umocnila tú pravú vianočnú atmosféru. Túto nezabudnuteľnú nedeľu v Kaštieli v Radoli pripravilo Kysucké múzeum v Čadci a Žilinský samosprávny kraj. O udalosti informovala Lenka Jancová z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 17.12.2010