Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

44. Palárikova Raková - program predstavení a sprievodných podujatí

44. Palárikova Raková - program predstavení a sprievodných podujatí

Čadca 20.04.2011 - Palárikova Raková je najstaršia celoštátna tematická súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby s odporúčaním víťaza programovej rade Scénickej žatvy v Martine v roku 2011 a nomináciou víťaza na festival DIDA Pivnica (Srbsko) v roku 2012.

Garantmi a hlavnými organizátormi Palárikovej RakovejŽilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, Mesto Čadca a Obec Raková.
44. ročník súťaže Palárikovej Rakovej sa uskutoční v termíne 27. apríl - 1. máj 2011.
Poslaním tejto prehliadky je podnecovať a motivovať ochotnícke divadelné súbory na Slovensku k inscenovaniu pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby klasickej a súčasnej, dramatizácii pôvodných prozaických textov, ako aj písaniu pôvodných dramatických diel. Vystúpenia divadelných amatérskych súborov v rámci Palárikovej Rakovej napomáhajú pestovať národné povedomie, lásku k rodnému jazyku a úctu ku klasickým i súčasným dielam slovenských autorov.

44. ročník Palárikovej Rakovej opäť sprostredkuje zaujímavé divadelné predstavenia, sprievodné podujatia a stretnutia s jedinečnými divadelníkmi a ľuďmi zanietenými pre ochotnícke divadlo.
V nasledujúcich riadkoch Vám predstavím program tohto divadelného sviatku, milí čitatelia.
Do pripravovaného ročníka sa prihlásilo spolu 15 divadelných súborov z celého Slovenska. Z miest a obcí ako napr. Levice, Trenčín, Žilina, Partizánska Ľupča, Zborov nad Bystricou, Močenok, Šaľa, Dubnica nad Váhom, Rimavská Píla, Brezno, Tisovec, Stupné i Poprad.

Výberová porota pod vedením Petra Kozáka vybrala do súťažnej časti prehliadky, ktorá sa bude konať v dňoch 29. - 30. apríla, tieto tituly:

  1. DS J. Chalupku Brezno s hrou Zabudla som
  2. Dubnické divadlo Dubnica nad Váhom s hrou Ženský zákon
  3. Divadelný súbor T. Vansovej Rimavská Píla s hrou Jánošík podľa .../?/
  4. DS Timrava Lučenec s hrou Zradné ilúzie
  5. DS I. Pišku, Stupné s hrou Pohreb.

Jednotlivé súťažné predstavenia si budete môcť pozrieť na divadelných doskách v Čadci a Rakovej.
Súčasťou tohto ročníka bude aj pohostinné účinkovanie Slovenského divadla VHV zo Starej Pazovy, Vojvodina, Srbsko - víťaza festivalu DIDA Pivnica (Srbsko). Program pre našich krajanov pripravujeme v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí Bratislava.

44. Palárikova Raková - program

Streda 27. apríl: v dopoludňajších hodinách v domoch kultúry v Čadci, Starej Bystrici a Turzovke privítame: Bábkové divadlo zo Žiliny, DDS Driačik zo Zborova nad Bystricou a Divadlo COMMEDIA Poprad s titulmi pre najmenších. Od 13.00 h sa v meste Čadca na Palárikovej ulici stretnete s veselým sprievodom divadelníkov a od 13.30 si priamo pri fontáne môžete pozrieť Divadlo COMMEDIA Poprad s titulom od Pavla Uhera: Janko Hraško - rozprávková komédia pre malých i veľkých.

Štvrtok 28. apríl: od ranných hodín bude v KIC - Dome kultúry v Čadci prebiehať prvý súťažný deň, kedy sa postupne predstavia jednotlivé súbory a o 16.00 h sa začne slávnostný sprievod obcou Raková spojený s pietnym aktom pri Pamätníku Jána Palárika. Po slávnostnej sv. omši v kostole Narodenia Panny Márie bude nasledovať súťažné predstavenie v Kultúrnom dome Jána Palárika Raková.

Piatok 29. apríl: súťaž pokračuje 2. dňom v KIC - Dome kultúry v Čadci a pohostinnými predstaveniami v Dome kultúry Kysucké Nové Mesto a v Kultúrnom dome Jána Palárika Raková. O 18.00 h sa v KIC - Dome kultúry v Čadci začne slávnostné vyhlásenie výsledkov 44. ročníka Palárikovej Rakovej. Okrem ocenení víťazov bude aj v tomto roku udelené Ocenenie KKS v Čadci za tvorivý prínos kysuckému divadlu a to Ivanovi Gajdičiarovi, ktorý je významnou osobnosťou kysuckého ochotníckeho divadelníctva.
S divadelným predstavením Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch pohostinne privítame Divadlo Jána Palárika z Trnavy.

Sobota 30. apríl: o 19.00 h privíta Dom kultúry Krásno nad Kysucou členov Divadelného súboru Jána Palárika z Čadce z pohostinným predstavením Svätá rodinka.
Počas 44. ročníka sú pripravené besedy o divadle v Kysuckej knižnici v Čadci, v ZŠ Rudina i v ZŠ Dolinský potok Kysucké Nové Mesto. Ďalej sme v spolupráci s Kysuckou knižnicou v Čadci pripravili dve zaujímavé výstavy nazvané Dejiny Palárikovej Rakovej v tlači a Kysučan Ján Palárik. V priestoroch KIC - Domu kultúry v Čadci bude nainštalovaná výstava Slovenský divadelný plagát, ktorú nám poskytol Divadelný ústav z Bratislavy. V Kultúrnom dome Jána Palárika Raková si budete môcť pozrieť výstavu pod názvom Ja a divadlo, ktorú pripravil Spoločný školský úrad v Rakovej. Všetky výstavy budú sprístupnené v termíne od 20. apríla do 2. mája 2011.

Na všetky predstavenia, výstavy, besedy a ďalšie sprievodné podujatia srdečne pozývame širokú verejnosť.
Podrobnejšie informácie nájdete na ďalších dostupných informačných plochách Mesta Čadca, Obce Raková a v celom regióne Kysúc.
Ďakujeme všetkým spoluusporiadateľom, organizačným partnerom a mediálnym partnerom, ktorí sa podieľali na príprave 44. ročníka Palárikovej Rakovej a tešíme sa na stretnutie so širokou verejnosťou počas jednej z najvýznamnejších celoslovenských divadelných súťaží. O udalosti informovala riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková .


Vytvorené: 20.04.2011