Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Mladí divadelníci pozývali v centre mesta na Palárikovu Rakovú

Mladí divadelníci pozývali v centre mesta na Palárikovu Rakovú

Čadca 27.04.2011 - Na živú pozvánku nadviazalo pri fontáne v centre pešej zóny divadlo Commedia Poprad hrou Janko Hraško. Riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci Silvia Petreková pre TASR uviedla, že okrem hlavného diania, sústredeného do obce Raková a mesta Čadca, pripravili tento rok organizátori aj viacero sprievodných podujatí pre mestá, obce, základné školy, kultúrne inštitúcie a stredné školy v regióne Kysúc.

Do súťažnej časti 44. ročníka Palárikovej Rakovej vybrala porota podľa Petrekovej 5 z 15 prihlásených súborov z celého Slovenska. Súťažné predstavenia odohrajú divadelní ochotníci vo štvrtok 28. a v piatok 29. apríla. Divadelný súbor T. Vansovej Rimavská Píla uvedie hru Ľubomíra Feldeka a Jaroslava Lacka Jánošík podľa...(?), Divadelný súbor Dubnické divadlo Dubnica nad Váhom hru Jozefa Gregora Tajovského a Márie Tarabovej Ženský zákon, Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno hru Kataríny Mišíkovej Zabudla som, Divadelný súbor Ivana Pišku Stupné hru Ivana Holuba a Daniely Balejovej Pohreb a Komorné štúdio DS Timrava v Lučenci hru Kataríny Mišíkovej a Jolany Bandžuchovej Zradné ilúzie.

Slovenské divadlo VHV Stará Pazova zo srbskej Vojvodiny, víťaz festivalu DIDA Pivnica 2010 (Srbsko), uvedie pohostinné predstavenie Vladimíra Hurbana Vladimírova Keď vejú jarné víchre. Divadlo Jána Palárika v Trnave hru Jána Palárika Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch a Divadelný súbor Jána Palárika pri KIC Dome kultúry Čadca pohostinné predstavenie Györgyho Schwajdu Svätá rodinka.

Sprievodnými podujatiami 44. Palárikovej Rakovej budú popri besedách o ochotníckom divadle výstavy Slovenský divadelný plagát, Dejiny Palárikovej Rakovej v tlači, Kysučan Ján Palárik, Ja a divadlo - výstava výtvarných prác žiakov škôl Spoločného školského úradu v Rakovej a Divadlo očami detí - tematická výtvarná výstava žiakov základných škôl.

Najstaršia celoštátna tematická súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby Palárikova Raková sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Víťaza odporučia programovej rade Scénickej žatvy v Martine v roku 2011 a nominujú na festival DIDA Pivnica v roku 2012. Poslaním prehliadky Palárikova Raková je podnecovať a motivovať ochotnícke divadelné súbory na Slovensku k inscenovaniu pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby klasickej a súčasnej, dramatizácii pôvodných prozaických textov, ako aj písaniu nových pôvodných dramatických diel.


Vytvorené: 28.04.2011