Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Pod hradom Strečno vyrastie stredoveká dedina a priblíži život vtedajšieho ľudu

Pod hradom Strečno vyrastie stredoveká dedina a priblíži život vtedajšieho ľudu

02.05.2011 - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) začal realizovať ďalší úspešný europrojekt, ktorý prispeje k zveľadeniu a zatraktívneniu Hradu Strečno. Projekt „Ślemień a Strečno na spoločnej ceste cez minulosť do budúcnosti“ je jedným z 9 projektov, ktoré začína v tomto období ŽSK realizovať. Vernisáž výstavy k projektu sa konala 1.mája na Hrade Strečno. Pri tejto príležitosti predseda ŽSK Juraj Blanár spolu so starostkou obce Ślemień Malgoržetou Pepek slávnostne odhalil maketu stredovekej dediny so siluetou Hradu Strečno. „Tento projekt je príkladom veľmi dobrej spolupráce a bude mať prínos nielen pre Považské múzeum, ale i pre Žilinský kraj. Teší ma, že prispeje k zvýšeniu atraktívnosti Hradu Strečno, ktorý ročne priláka viac ako 60 tis. návštevníkov,“ povedal J. Blanár.

Život stredovekého ľudu
Po uskutočnení revitalizácie a rekonštrukcie podhradia Hradu Strečno v ňom vyrastie stredoveká dedina nazvaná Paseka, kde návštevníci nájdu päť kompletne vybavených drevených domčekov so slamenými strechami. Život stredovekého ľudu priblíži zvedavcom dom stredovekého pekára, rybára, ľudového liečiteľa a útulňa pre pútnikov. V dedine nebude chýbať ani zvonica so studňou a turistická informačná kancelária. Pre všestranné využitie doplní stredovekú dedinu oddychová zóna vybavená ohniskom s grilom a studňou, ako i detské drevené ihrisko. Atmosféru utuží kolová hradba, ktorá bude lemovať časť areálu. Na prístupovej ceste návštevník nájde informačné tabule s obrázkami a informáciami o charakteristickej flóre a faune. „Tento projekt je unikát, v širokom okolí nemá obdobu. Inšpiráciu sme museli ísť hľadať až do Nemecka,“ povedal riaditeľ Považského múzea v Žiline Boris Schubert. Na druhej strane projektu sa v poľskom Ślemieńi pripravuje výstavba zastrešeného amfiteátra v Etnografickom parku Źywieckej zeme. Spolu budú tvoriť jednotný kultúrny komplex, ktorý umožní organizáciu kultúrnych podujatí, a zároveň predstaví myšlienku ochrany a propagácie kultúrneho a prírodného dedičstva.

Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci „Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007-2013“. Vedúcim partnerom projektu je Obec Ślemień a partnerom projektu ŽSK. Celkové náklady projektu predstavujú 1 647 976,35 €, z toho 623 797,77 € pripadne slovenskému partnerovi. ŽSK sa na tejto realizácii podieľa sumou 31 189,89 €. Projekt odštartoval vo februári 2011 a ukončiť ho plánuje v októbri 2013. O projekte informovala hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková.


Vytvorené: 03.05.2011