Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Vojnový nález na parkovisku Kysuckého múzea v Čadci je možno pozostatok jednotiek Wehrmachtu

Vojnový nález na parkovisku Kysuckého múzea v Čadci je možno pozostatok jednotiek Wehrmachtu

Čadca 05.05.2011 - Ako nám v pondelok 2. mája 2011 oznámil kolega historik, stavebná partia počas práce na parkovisku Kysuckého múzea v Čadci vykopala v nánose zeminy prilbu nemeckého vojaka. Je zbytočné špekulovať o tom, ako sa tam dostala, je však jasné, že počas vojnových rokov operovali na Kysuciach po zuby ozbrojené jednotky Wehrmachtu, ktoré sa od leta 1944 stretávali so stále väčším odporom v regióne. O histórii nemeckých diverzných akcií na Kysuciach od roku 1939, o vpáde Wehrmachtu na Kysuce v roku 1944, jednotkách SS a boji partizánov proti nim si môžete prečítať aj v aktuálnom Zborníku Kysuckého múzea 13/2010.

O činnosti nemeckých okupačných síl na Kysuciach existujú v histórii ešte mnohé medzery. Zatiaľ vieme napríklad iba veľmi málo o činnosti čadčianskej úradovne gestapa, ako aj represívnych akciách voči civilnému obyvateľstvu v rokoch 1939-45. Som však pevne presvedčený, že aktuálne prebiehajúci výskum prinesie poznatky, ktoré nám pomôžu rekonštruovať obraz o živote na Kysuciach počas druhej svetovej vojny,“ povedal na margo neobvyklého nálezu riaditeľ Kysuckého múzea Miloš Jesenský.

V tejto súvislosti je zaujímavé podotknúť, že k nálezu prilby došlo iba niekoľko dní pred 8. májom, kedy si pripomíname výročie nacistickej kapitulácie a ukončenia druhej svetovej vojny v Európe, informoval Mgr. Pavol Markech z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 05.05.2011