Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Belgický ovčiak z Kysúc zabodoval v Belgicku

Belgický ovčiak z Kysúc zabodoval v Belgicku

20.06.2011 Krásno nad Kysucou : Miroslav Trauer z Krásna nad Kysucou a jeho pes belgický ovčiak Malinois - Axell Bohemia Atevy reprezentoval prvý júnový týždeň nielen mesto Krásno nad Kysucou, Kysuce ale aj Slovensko na 17. majstrovstvách sveta belgických ovčiakov v Nieuwpoorte v Belgicku.

Miroslav Trauer sa kynológii venuje už viac ako dvadsať rokov. Jeho rukami a výcvikom prešlo viacero plemien od boxera, cez dobermany, po nemecké ovčiaky. Každý z nich získal významné ocenenia v rôznych súťažiach, čoho svedectvom sú desiatky víťazných pohárov a cien. Patrí medzi šťastných ľudí, ktorých práca je zároveň aj koníčkom. Vo svojom voľnom čase sa venuje športovej kynológii. Jej účelom však nie je výcvik psa priamo pre služobné práce, ale pre dosahovanie športových úspechov. Súťaží sa však v disciplínach vychádzajúcich zo služobnej kynológie a používa podobné výcvikové metódy. Športová kynológia pozostáva z troch hlavných disciplín: pachové práce, poslušnosť, obrana.

belgický ovčiak Malinois

Jeho pes belgický ovčiak Malinois má štyri roky. Počas svojho života prešiel množstvom hodín výcviku, lekárskych prehliadok, súťaží, povinných skúšok, výstav .., aby mohol byť chovný, a aby mohol reprezentovať... Mať koníčka ako je športová kynológia je určite úžasná vec. Na druhej strane je nevyhnutné disponovať množstvom odborných vedomostí získaných štúdiom literatúry, odbornej tlače a zručností, ktoré sa dajú získať jedine dennou drinou pri výcviku, absolvovaním súťaží, výstav a výmenou vzájomných skúseností s ostatnými „psičkármi“. Všetko okolo toho by sa dalo zostručniť vetami, ktoré sám často používa: „Chce to obrovské množstvo času a peniaze. Psa nezaujíma, či sa vám chce alebo nechce, či prší alebo neprší, či je teplo alebo mráz. On musí. Pes musí dostať svoju kvalitnú potravu, rešpekt, voľnosť a pohyb, starostlivosť ..., niektorý cvik opakovať aj sto-krát, aby ho rozhodca nakoniec mohol ohodnotiť čarovným spojením sto bodov. A to všetko so skalopevnou trpezlivosťou a láskou svojho majiteľa, a tých čo sú s ním v blízkom kontakte.“

belgický ovčiak Malinois

14. miesto v tvrdej konkurencii

Prvý júnový týždeň na majstrovstvách sveta belgických ovčiakov v Belgicku bol pre oboch skúška ohňom. Išlo o ich prvú účasť na svetovej úrovni a konkurencia bola obrovská. Majstrovstiev sveta v Belgicku sa zúčastnilo 98 pretekárov z 29 štátov. So svojim psom sa najskôr kvalifikoval medzi najlepších 20, a potom v súboji o titul majstra sveta obsadil 14. miesto. Zo slovenskej výpravy skončil ako najlepší .

belgický ovčiak Malinois

Miroslav Trauer a jeho pes touto cestou ďakujú sponzorom a kamarátom pp. Sýkorovi Emilovi, Gašperákovi Milanovi, Ing. Jurajovi Lahutovi, Horniačikovi Jánovi, futbalovým spoluhráčom „starí páni“ z Krásna nad Kysucou, pp. Zdražilovi Rudolfovi z Dolného Kubína, Jágerovi Jurajovi z Ružomberka, Romancovi Pavlovi zo Svrčinovca, Hanuliakovi Jánovi z Čadce a mestu Krásno nad Kysucou. Sponzorom, bez ktorých by účasť na majstrovstvách sveta bola, vzhľadom na finančnú náročnosť, neuskutočniteľná. Vďaka patrí za to, že im umožnili reprezentovať so cťou Slovensko. A ešte jedno ďakujem patrí tým, ktorí fandili, priali úspech a držali palce.

AT


Vytvorené: 20.06.2011