Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Strávte jesenné prázdniny v rozmanitom Žilinskom kraji

Strávte jesenné prázdniny v rozmanitom Žilinskom kraji

V termíne od 30. – 31. 10. 2023 majú žiaci a študenti jesenné prázdniny. Špeciálny program pri tejto príležitosti pripravili  pre rodiny s deťmi viaceré organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Na Oravskom hrade, ktorý patrí každoročne k najnavštevovanejším hradom na Slovensku, a ktorý je v správe Oravského múzea P. O. Hviezdoslava si návštevníci môžu počas prázdnin vybrať z dvoch prehliadkových okruhov a to v čase 9.00 – 16.00 hod. Krásu Oravského hradu ocenili aj filmári, ktorí jeho priestory využili počas letných mesiacov na nakrúcanie novej slovenskej rozprávky.  

Hrad Strečno bude otvorený v pondelok aj utorok od 9.00-15.00 hod. Návštevníkom najnovšie ponúka interaktívnu expozíciu. Zároveň to bude posledná príležitosť navštíviť ho v tejto sezóne počas pracovných dní. Od 1. 11. 2023 bude pre verejnosť otvorený iba počas víkendov a sviatkov.

Prístupný bude aj Budatínsky hrad, v štandardnom režime, a teda s výnimkou pondelka. V sobotu (28.10. 2023) sa v priestoroch hradu uskutoční Slávnostné otvorenie podkrovia Budatínskeho hradu a v nedeľu (29.10.2023) budú v jeho priestoroch prebiehať tvorivé dielne pre deti a tiež divadelné predstavenia. 

V Kysuckej hvezdárni v Kysuckom Novom Meste a v Pozorovateľni na Malom Diele v Žiline sú pre deti počas oboch prázdninových dní pripravené Strašidelné prázdninové večerné pozorovania. Program začína o 18.30 hod. V Kysuckej hvezdárni sa program uskutoční aj v prípade nepriaznivého počasia a pre deti sú v tejto hvezdárni pripravené rôzne úlohy, hlavolamy, maľovanie na tvár a malý darček.

V Sobášnom paláci v Bytči majú návštevníci poslednú príležitosť pozrieť si počas tohto víkendu (28.-29.10.2023) výstavu Kaligrafia – Krasopis, ktorý svojim interaktívnym spracovaním osloví všetky vekové kategórie. 

Jesenné prázdniny v múzeu – tak sa volá prázdninový program, ktorý pripravili naše múzeá. V Liptovskom múzeu je pre návštevníkov pripravený dvojdňový program plný múzejnej pedagogiky, počas ktorého dostanú deti príležitosť spoznať prírodu regiónu, bylinky a taktiež si spoločne s lektorkou zahrajú množstvo zaujímavých hier. Múzeum v Čadci ponúkne prehliadku výstav, tvorivé dielne a hry.

Navštíviť sa oplatí aj Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke a Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, kde sa okrem prehliadky skanzenu, môžete aj previezť vláčikmi po unikátnych železničkách.

Bábkové divadlo Žilina má v nedeľu (29.10.2023) o 16.00 hod. na programe predstavenie Škaredé káčatko, Slovenské komorné divadlo v Martine bude v utorok (31.10.2023) hostiť Divadlo ZkuFraVon, s predstavením Pinocchio, ktoré odohrá o 15.00 a 17.00 hod.

Sme krajom, ktorý je priateľský k rodinám, aj preto môžete v našich kultúrnych zariadeniach celoročne využívať výhodné rodinné vstupné, uviedla Eva Lacová z oddelenia komunikácie ŽSK.


Fotogaléria k článku :

jesenne-prazdniny-kysuce-2023-1.jpg
jesenne-prazdniny-kysuce-2023-2.jpg
jesenne-prazdniny-kysuce-2023-3.jpg
Vytvorené: 30.10.2023