Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rok na dedine - výstava prác insitnej maliarky Irenky Zemanikovej z Rakovej

Rok na dedine - výstava prác insitnej maliarky Irenky Zemanikovej z Rakovej

V Múzeu kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka, v jednej z expozícií Kysuckého múzea v Čadci, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, kde pripravujeme pre návštevníkov každý víkend podujatia, ktoré nám pripomínajú minulosť našich predkov formou prezentačných podujatí v podaní folklórnych skupín a súborov nielen z Kysúc, ale aj iných kútov Slovenska.
Od 1. augusta 2011 si návštevníci môžu pozrieť minulosť kysuckého ľudu nielen prechádzkou skanzenu, ale zároveň sprítomnenú na obrazoch insitnej maliarky pani Irenky Zemaníkovej z Rakovej, ktorá svoje detstvo zvečnila maľbou na papier. Narodila sa 7. februára 1938 v Rakovej.

insitná maliarka pani Irenka Zemaníková z Rakovej

Túžba maľovať driemala v srdci dedinskej skromnej ženy od útleho detstva, no svoj prvý obraz - rodnú drevenicu a pred ňou malé dievčatko namaľované na drevenej doske - vytvorila až v roku 1996. Jej obrazy sú plné nádherných prírodných scenérií, drevených chalúpok, kostolíkov a všadeprítomných postáv a postavičiek. Približujú Kysuce aké bývali v dňoch každodenných i sviatočných, plné mágie rodinnú súdržnosť, lásku a ďalšie iné témy, ktoré nám doslova počaria.

Výstava obrazov je nainštalovaná v objekte Raganov mlyn a potrvá do konca mesiaca august 2011. O výstave informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
 


Prílohy

irenka-zemanikova-malby-2.jpg (82.45kB)
Vytvorené: 03.08.2011