Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Beskydsko-javornícku lyžiarsku magistrálu už testujú

Beskydsko-javornícku lyžiarsku magistrálu už testujú

Turzovka 11.01.2012 - Pre Kysuce potrebné turistické lákadlo bude bezpochyby  Beskydsko-Javornícka lyžiarska bežecká magistrála, ktorá už má za sebou etapu realizácie úpravy trasy, značenia a umiestnenia drobných stavieb. Žilinský samosprávny kraj v súčasnosti sa na trase vykonáva skúšobné jazdy strojov na úpravu bežeckej stopy. Prvá skúšobná jazda bola uskutočnená v sobotu 07.01.2012. Prvým testovaným úsekom bola trasa od Melocíka smer Makov - Kasárne a upravilo sa približne prvých 15 km trasy.

Skúšobné jazdy sú potrebné pre obsluhu strojov aby sa zoznámili s terénom a traťou v zimných podmienkach a postupne vytvárali čo najlepšie podmienky pre bežecké lyžovanie. Ďalší úsek sa bude v tomto týždni prechádzať od Melocíka po Turzovka - Semeteš. Žilinský samosprávny kraj sa vynasnaží, aby uvedené trasy v približnej dĺžke 24 km boli aj neskôr pravidelne upravované. Keďže celá magistrála v sebe zahŕňa asi 50 km hlavnej trasy a 50 km nástupných alebo vedľajších trás, budú postupom času pridávať ďalšie úseky.

V roku 2011 investoval Žilinský samosprávny kraj v rámci projektu 320 tis. eur na výstavbu trasy a do nákupu strojov na jej údržbu. Zjazdnosť trate bude zabezpečovať jedna rolba (snežné pásové vozidlo) a dve pracovné vozidlá so stopovačmi, informovala hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková.

foto: ŽSK

Beskydsko - javornícka lyžiarska magistrála pôjde z Husáriku na Bubmálku


Vytvorené: 11.01.2012