Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Do obce Radoľa na Kysuciach by sa mohlo prisťahovať viac ako 1200 Rómov

Do obce Radoľa na Kysuciach by sa mohlo prisťahovať viac ako 1200 Rómov

Radoľa 20.04.2012 - Na verejnosť a sociálnu sieť prenikla dnes informácia, že v obci Radoľa by mohol súkromný investor pripravovať výstavbu ubytovacích jednotiek pre príslušníkov rómskej menšiny. Údajne by sa mohlo jednať až o 1200 príslušníkov tejto komunity, kotí by mali pochádzať z okolitých miest a obcí Žilinského kraja. Dnes v tejto veci rokovali starostovia primátori priľahlých obcí, ktorých by sa tento "sťahovací záujem" bezprostredne dotýkal.

Aktuálne informácie z diania 23.04.2012 nájdete tu:

Obec Radoľa posiela obyvateľom oficiálny list a pripravuje petičnú akciu

Starosta obce Radoľa potvrdil, že s podobnou neoficiálnou informáciou predbežne pracujú

Starosta obce Radoľa Ing. Anton Tkáčik dnes pre našu redakciu potvrdil, že s podobnou informáciou v obci Radoľa na Kysuciach disponujú: Zatiaľ je to v rovine oficiálne nepotvrdenej. V súčasnosti sa žiadne bytovky v obci nestavajú, nemajú vydané stavebné povolenie a neexistuje ani lokalita, kde by za súčasného stavu mohlo byť vydané stavebné povolenie na takúto stavbu., uvideol A. Tkáčik.

Na nelegálnu výstavbu sa už pripravujú

Intenzívne sa pripravujeme aj na situáciu, že niekto by chcel stavať nelegálne. Vzhľadom na to, že by v prípade potvrdenia takejto informácie a jej následnej realizácie by mohlo dôjsť k výraznému zníženiu kvality života aj životného prostredia nielen v obci Radoľa, ale aj v celom regióne Dolných Kysúc. Budeme o tom rokovať v rámci Združenia mesta a obcí Dolných Kysúc. Máme za sebou pracovné stretnutie v užšom okruhu predstaviteľov obcí a Kysuckého Nového Mesta, ktorých by sa takéto sťahovanie mohlo negatívne dotknúť v prvom rade, informoval starosta obce Radoľa Anton Tkáčik.

V Radoli už skupujú pozemky

Primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel vidí situáciu nasledovne: Túto informáciu zatiaľ nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť. Viem však od starostu obce Radoľa, že niekto v lokalite pod Ostrím začal skupovať pozemky za účelom výstavby bytových domov. Podarilo sa mu kúpiť dve parcely o výmere cca 2000m štvorcových. Územie v súčasnosti nie je určené územným plánom obce pre bytovú výstavbu a obec Radoľa podľa vyjadrenia starostu v tomto smere nechystá zmenu, o čom boli informovaní aj kupujúci. Je preto zarážajúce, že pokračujú vo svojej aktivite. Zrejme spoliehajú na nevymožiteľnosť práva zo strany obce, čo pri čiernych stavbách v súčasnosti nie je až také výnimočné, uviedol primátor J. Hartel.

Centrum kriminality nechcú a sú pripravení bojovať

Do obce Radoľa na Kysuciach by sa mohlo prisťahovať viac ako 1200 Rómov
foto: V Čadci mizne drevná hmota priamo v parku

Do obce Radoľa na Kysuciach by sa mohlo prisťahovať viac ako 1200 Rómov
foto: Ťažkú prácu zvládajú obyvatelia známej Moyzesovej ulice v Čadci bez problémov

Ak by došlo k uskutočňovaniu vami popísaného zámeru, budeme spolu so starostami a obyvateľmi dotknutých obcí proti nemu bojovať zákonným spôsobom. Skoncentrovaním problémových ľudí by došlo k vytvoreniu nezvládnuteľného centra kriminality s ťažkým dopadom na životy ľudí a životné prostredie v tomto regióne. Dotknuté územie je jednou z najkrajších dolín na Dolných Kysuciach, v jeho blízkosti sú vzácne prírodné úkazy, je rekreačnou oblasťou regiónu a tvorí vstup do turistického strediska Ostré.
Bolo by preto nanajvýš podlé, ak by si nejaká "finančná skupina" vyriešila svoj kšeft, alebo nebodaj mesto svoj problém s neprispôsobivými takýmto spôsobom a za takúto cenu. Ostáva mi veriť, že tento zámer ostane len zámerom
, dodal primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel.

Problémová skupina zo Žiliny to asi nebude

Hovorca mesta Žilina Pavol Čorba z Odboru tlačových a zahraničných vecí uviedol, že mesto Žilina nemá vedomosť o tom, že by sa obyvatelia Bratislavskej ulice v Žiline mali niekam sťahovať.

text a ilustračné foto: -sH-


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 20.04.2012