Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rómovia na Kysuce? Obec Radoľa posiela obyvateľom oficiálny list a pripravuje petičnú akciu

Rómovia na Kysuce? Obec Radoľa posiela obyvateľom oficiálny list a pripravuje petičnú akciu

Radoľa 23.04.2012 - Starosta obce Radoľa Anton Tkáčik sa dnes aktuálne vyjadril k možnému presťahovaniu skupiny asi 1200 Rómov na Kysuce. Obec Radoľa zatiaľ nemá oficiálnu informáciu od majiteľov skupovaných pozemkov, a snaží sa upokojiť rozhnevaných obyvateľov obce Radoľa na Kysuciach. Zároveň obyvateľov obce vyzýva na pomoc pri riešení vzniknutej situácie, stretnú sa aj starostovia Združenia mesta a obcí dolných Kysúc.

Foto: Obyvatelia Bratislavskej ulice v Žiline často posedávajú na hlavnej železničnej stanici.
Foto: Obyvatelia Bratislavskej ulice v Žiline často posedávajú na hlavnej železničnej stanici.


Foto: Na Bratislavskej ulici v Žiline sídlia v blízkosti komunity veľké logistické spoločnosti i fabrika na výrobu polystyrenu.


Foto: Budova, v ktorej žijú obyvatelia Bratislavskej ulice

O pripravovanom sťahovaní Rómov vás ako prvý informoval internetový portál KYSUCE.sk už v piatok, kde sme získali vyjadrenia starostu obce Radoľa Antona Tkáčika, primátora Kysuckého Nového Mesta Jána Hartela, ako i hovorcu mesta Žilina. Podľa neoverených informácií sa malo jednať aj o Rómsku komunitu žijúci v Žiline na Bratislavksej ulici. Stanoviská starostov miest a obcí si môžete prečítať tu:  Do obce Radoľa na Kysuciach by sa mohlo prisťahovať viac ako 1200 Rómov

Pripravujú opatrenia, nemajú na čo čakať

K presťahovaniu neprispôsobivých občanov, nemáme žiadnu oficiálnu správu. Samozrejme, ani nepredpokladáme, že by sa nám niečo takéhoto niekto unúval oficiálne oznámiť. Vzhľadom na závažnosť takejto informácie pripravujeme opatrenia, tak ako keby nám bola takáto informácia oznámená oficiálnou cestou. Nemáme na čo čakať.
Lokalita vôbec nie je podstatná a podľa niektorých indícií sa nemusí jednať iba o našu obec Radoľa. K nám sa však takáto informácia
(o možnom sťahovaní Rómov - poznámka redakcie) dostala najskôr.
O pripravených opatreniach zatiaľ nebudeme informovať. Je v našom záujme, aby druhá strana nevedela, čo všetko máme pripravené. Prvé rokovanie prebehlo minulý týždeň v piatok za účasti starostov obcí Lopušné Pažite, Radoľa a primátora Kysuckého Nového Mesta Jána Hartela, ako bezprostredne ohrozených. Na dnes som zvolal pracovné stretnutie Združenia mesta a obcí dolných Kysúc,
informoval aktuálne starosta obce Radoľa Anton Tkáčik.

List obyvateľom obce Radoľa

Obec Radoľa , 023 36
V Radoli 23.04.2012

Vážení spoluobčania!
Po našej obci sa rozšírili informácie o nasťahovaní veľkého počtu tzv. neprispôsobivých občanov do lokality Na Kúte.

V súvislosti s uvedenými informáciami oznamujem:

  1. Obec nemá žiadnu oficiálnu inform6ciu o presídľovaní neprispôsobivých občanov.
  2. V Radoli zatiaľ nikto nebuduje bytovky.
  3. Nie je vydané stavebné povolenie na žiadne bytovky.
  4. Zo strany obce ani nikdy vydané stavebné povolenie nebude, lebo uvádzaná lokalita nie je určená na výstavbu.
  5. Objekt bývalej Zväzarmovskej strelnice, ktorý vlastni pán Polák je stále jeho majetkom a ani nemal nijaké plány predávať ho.

Neoficiálnu informáciu vzhľadom na riziko, ktoré je s ňou spojené berieme vážne (aj s predstaviteľmi Kysuckého Nového Mesta a okolitých obci) a máme pripravený koordinovaný postup ako riziko eliminovať.
Vieme, že nikto nás o presídľovaní neprispôsobivých občanov nebude informovať oficiálnou cestou.

Prvý pokus sme odrazili.

Potenciálny organizátor presídľovania mal podľa našich inform6cii v pláne utajene vystupovať pod rúškom investora do bytoviek, po ich dobudovaní by byty mohol poskytnúť komukoľvek.
Tento scenár sa už nemôže naplniť', pretože o tomto pláne vieme a sú zákonné dôvody na nevydanie stavebného povolenia.

Potrebujeme pomoc občanov na to, aby sme predišli ďalším postupom pri plánovanom presídľovaní. Vzhľadom na to, že ide o získanie veľmi lukratívnych pozemkov na podnikanie musíme očakávať' aj ďalšie aktivity, preto:

  • Prosíme o akékoľvek informácie o podozrivom skupovaní nehnuteľností v obci (pozemky, domy)
  • Ak je to možné, tak predávajte svoje nehnuteľnosti našim občanom, a nie ľuďom bez vzťahu k obci Radoľa
  • Buďte pripravení zapojiť sa do petičnej akcie, ktorú pripravujeme.
  • Sledujte informácie, ktoré Vám budeme z obce poskytovať prostredníctvom obecného rozhlasu, internetovej stránky www.radola.sk a v prípade potreby aj ďalšími listami.
  • Ak by ste chceli organizovať akúkoľvek protestnú akciu, koordinujte sa prosím s obcou, aby nevznikal chaos, ktorý by mohol byť využitý proti nám.

S pozdravom starosta obce Ing. Anton Tkáčik

PODOZRIVÉ SKUPOVANIE TREBA OHLÁSIŤ

23.04.2012 16.00 hod. - Dnes rokovalo Združenie mesta o obcí Dolných Kysúc, ktoré prijalo k vzniknutej situácii nasledovné stanovisko:

Vyhlásenie Združenia mesta a obcí Dolných Kysúc

My predstavitelia mesta a obcí združených v ZMODK týmto vyhlásením reagujeme na medializované informácie o údajnom masívnom presídlení neprispôsobivých občanov do obce Radoľa, prípadne okolia.

V žiadnom prípade nesúhlasíme s riešením spočívajúcim v koncentrácii neprispôsobivých občanov v niektorej lokalite, čo by predstavovalo vytvorenie centra kriminality a devastácie životného prostredia s ohrozením nielen v danej lokalite, ale v širokom okolí - regióne.

V prípade potvrdenia takéhoto zámeru budeme postupovať spoločne, aby sme zabránili jeho realizácii.

Zároveň žiadame občanov o poskytnutie akýchkoľvek informácii o podozrivom skupovaní nehnuteľností v obciach a v meste (pozemky, domy).

 


Prílohy

bratislavska-fb-1.jpg (110.99kB)
bratislavska-fb-4.jpg (70.38kB)
bratislavska-fb-3.jpg (98.06kB)
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 23.04.2012