Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Dane z nehnuteľnosti v Čadci vzrástli niekoľko násobne, Čadčania sa cítia oklamaní

Video: Dane z nehnuteľnosti v Čadci vzrástli niekoľko násobne, Čadčania sa cítia oklamaní

Čadca 26.05.2012 - Mesto Čadca v tomto roku zvýšilo dane z nehnuteľnosti a pocítila to každá domácnosť i podnikateľský subjekt vlastniaci nehnuteľnosti. Vyššie dane sa týkajú všetkých, ktorí vlastnia dom, byt, záhradu, zastavanú plochu, trvalý trávnatý porast, rekreačnú chatu či garáž. Najnecitlivejší dopad však majú zvýšené dane na sociálne najohrozenejšiu skupinu obyvateľstva. Týmto občanom vzrástli dane o viac ako 100%.

Dane mali vzrásť o sumu cca 7 eur

Podľa vyjadrení mesta Čadca, malo zvýšenie daní z nehnuteľnosti zaťažiť rozpočty rodín sumou cca 7 eur. Navyše, malo ísť o solidárne riešenie, ktoré sa malo dotknúť len majetných ľudí. Doručené výmery dane z nehnuteľnosti však dokazujú presný opak. Dane z nehnuteľnosti narástli v priemere o 60-70%, u dôchodcov a občanov s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s preukazom ZŤP dokonca o viac ako 100%. Dôvodom je aj skutočnosť, že samospráva okrem zvýšenia sadzby dane, znížila aj úľavy zo 60% na 30%. V reáli to znamená, že dôchodca a občan s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorý zaplatil za svoje nehnuteľnosti v minulom roku 3,92 eur, po novom už platí 11,24 eur (porovnané výmery z roku 2011, 2012).

Poslanci a obyvatelia mesta Čadca sa cítia oklamaní

Nespokojnosť s konaním súčasného vedenia prejavili aj niektorí občania, ktorí sa zúčastnili na rokovaní mestského zastupiteľstva 24. mája. Podľa vyjadrení, ktoré adresovali priamo primátorovi M.Gurovi, sa mal poslanecký zbor namiesto zvýšenie daní radšej zrieknuť poslaneckých odmien a venovať ich v prospech obyvateľov mesta. Vo svojom príspevku vyjadrili sklamanie nad konaním vedenia mesta a poslancov, ktorý podporili návrh zvýšenia dani. Poslanci by mali podľa nich v prvom rade hájiť záujmy občanov mesta a v hlasovaní dostatočne zvážiť, či ide o skutočne o záujmy Čadčanov alebo len niektorých jednotlivcov.

Zvýšenie dane podporili poslanci MZ

Zvýšenie dane z nehnuteľnosti bolo odsúhlasené na návrh poslanca Mgr. Eduarda Gábriša a skupiny poslancov, ktorú však dotyčný poslanec odmietol zverejniť.

Ako kontroverzné hlasovanie o zvýšení daní vyzeralo so môžete pozrieť tu:

Z prítomných poslancov hlasovalo za zvýšenie daní 14 poslancov: PaedDr. Mária Blendovská, Ing. Rudolf Cyprich, Mgr. Michal Duraj, Mgr. Eduard Gábriš, Ing. Vladimír Hruška, MUDr. Jozef Kanaba, Mgr. Martin Klimek, MUDr. Anna Korduliaková, Ing. Peter Laš, Ing. Milan Liščák, JUDr. Jozef Pajer, Ing. František Prívara, Mgr. Viera Strýčková, PaedDr. Jaroslav Velička.

Proti bolo 6 poslancov: Ing. Ján Drobil, Mgr. Jana Krkošková, František Kučák, JUDr. Ján Macura, Vladimír Malík, Mgr. Ing. Jozef Vražel.
Zdržali sa 2 poslanci: Ing. Peter Glasnák, Mgr. Rastislav Kaličák.

Poslanci Pavol Štrba a Oľga Kostková vytiahli karty z hlasovacieho zariadenia, a to aj napriek tomu, že pri hlasovaní v rokovacej sále prítomní boli, a 14 poslancov tak získalo potrebnú 3/5 väčšinu na schválenie zvýšenia daní.

Poslanec Pavol Štrba a poslankyňa Oľga Kostková

Súvisiaci článok:

Video: Čadčania budú platiť viac. Dôvodom je neschopnosť vedenia mesta zostaviť vyrovnaný rozpočet

-nca-


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 26.05.2012