Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Operátorku Slavomíru Korduliakovú monimovali na prestížnu cenu za záchranu 16-ročnej Kysučanky

Operátorku Slavomíru Korduliakovú monimovali na prestížnu cenu za záchranu 16-ročnej Kysučanky

Turzovka 08.10.2012 - Začiatkom roka operačná dôstojníčka Slavomíra Korduliaková zachránila mladé 16-ročné dievča, ktoré počas snehovej kalamity na Kysuciach uviazlo vo vysokom snehu cestou zo školy v obci Korňa. Vysilené a ustráchané dievča zavolalo na tiesňovú linku 112 a s plačom žiadalo o pomoc záchranárov, pretože silné mrazy a sneh ho natoľko vyčerpali, že sa nevládalo vrátiť späť a ani nevedelo presne špecifikovať, kde sa nachádza.

Slavomíra Korduliaková z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline neustále s dievčaťom komunikovala, upokojovala ho a dávala rady, aby dievča v silných mrazoch nezmrzlo. Dramatická situácia bola do značnej miery komplikovaná neprístupným terénom, extrémnymi poveternostnými podmienkami a skutočnosťou, že dievča sa nachádzalo v zlom psychickom a zdravotnom stave.
Operačná dôstojníčka vedela, že v tomto prípade ide skutočne o minúty. Hlavným cieľom bolo, čo najskôr lokalizovať dievča a poskytnúť mu pomoc.

Dievča našli rýchlejšie, zachránilo jej to život

Príslušníkov Hasičského a záchranného zboru povýšili za záchranu života dievčaťa v Korni

Slavomíra Korduliaková kontaktovala matku dievčaťa a starostu obce s predpokladom, že kalamitnú oblasť poznajú lepšie ako záchranári a urýchlia celý proces hľadania.
Podchladené, dehydratované a vyčerpané dievča zachránili hasiči z Turzovky takmer po jednej hodine od ohlásenia udalosti na operačné stredisko v Žiline.
Slavomíra Korduliaková za svoj výnimočný čin postúpila do finále prestížnej európskej súťaže 112 Awards ako zástupkyňa Slovenska.

Príslušníkov Hasičského a záchranného zboru povýšili za záchranu života dievčaťa v Korni

Európska súťaž 112 Awards je vyhlásená vo všetkých členských krajinách Európskej únie, s cieľom poukázať na náročnú, v mnohých prípadoch anonymnú prácu záchranárov tiesňovej linky 112.
Každý deň služby záchranárov tiesňovej linky prináša niekoľko ľudských príbehov a dramatických situácií, o ktorých sa široká verejnosť dozvedá len sporadicky.
Príslušníci Hasičského a záchranného zboru pevne veria, že mladá operačná dôstojníčka v súťaži uspeje a svojim ľudským prístupom k práci bude motivovať aj ostatných záchranárov.

Súvisiace články:

Zdroj: HaZZ


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 08.10.2012