Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

ÚPN žiada obnoviť vyšetrovanie smrti tajného kňaza Coufala

ÚPN žiada obnoviť vyšetrovanie smrti tajného kňaza CoufalaBRATISLAVA 15. októbra (WEBNOVINY) - Ústav pamäti národa (ÚPN) žiada Generálnu prokuratúru o obnovenie vyšetrovania smrti tajne vysväteného kňaza Přemysla Coufala z roku 1981. Generálna prokuratúra po Nežnej revolúcii už smrť Coufala vyšetrovala, ale vyšetrovanie zastavila v roku 1991. ÚPN je však presvedčený, že vtedajšie vyšetrovanie dostatočne neobjasnilo okolnosti Coufalovej smrti. Podľa výsledkov oficiálneho vyšetrovania spáchal samovraždu, podľa odporcov tohto záveru ho mučili a zavraždili. Ako informoval dnes na tlačovej besede riaditeľ sekcie dokumentácie ÚPN Ľubomír Morbacher, ústav k podaniu pripája aj nové dokumenty, ktoré by mohli pomôcť pri objasnení smrti.

Coufal bol rodák z Moravy. Pracoval v Projektovom poľnohospodárskom ústave v Bratislave. Zo Slovenska posielal správy slovenským cirkevným kruhom do zahraničia, najmä biskupovi Pavlovi Hnilicovi. Coufal posielal správy o rokovaní biskupov, o správaní prorežimných kňazov. K jeho správam sa však v zahraničí dostal podľa Morbachera špičkový agent ŠtB Ivan Fiala s krycím menom Prológ, ktorý bol nasadený v roku 1968. Ten si postupne získal dôveru slovenských cirkevných kruhov v zahraničí a tak sa dostal k správe. Následne komunistická tajná služba ŠtB spustila akciu Kanál, ktorej cieľom bolo zistiť, kto podrobne a kvalitne informuje Vatikán o situácii cirkvi v Československu.

Na Coufala boli nasadení dvaja agenti ŠtB Miloš Dospiva a Anton Obranec. Za úlohu dostali akýmkoľvek spôsobom Coufala prinútiť vypovedať o kontaktoch v zahraničí. "Dospiva a Obranec zohrali dôležitú úlohu pri nátlaku na Coufala, nemožno ich však priamo označiť za objednávateľov vraždy," uviedol Morbacher. Obaja príslušníci tajnej služby vypovedali aj vo vyšetrovaní začiatkom 90-tych rokov. Podľa Morbachera vypovedali, že Coufala upozorňovali na nebezpečenstvo, ktoré mu hrozí od tajnej cirkvi, lebo vraj likvidovala tých, ktorých ŠtB odhalila. Vyšetrovateľka tomu uverila. Uverila tiež kňazovi Jánovi Malému, ktorý Coufala pochovával. Ten vraj povedal, že Coufal mu niekoľko dní pred smrťou hovoril, že "kuchynský nôž ho priťahuje." Morbacher upozornil, že vo vyšetrovacom spise chýba vyhodnotenie biologických stôp. "ÚPN je presvedčený, že vyšetrovanie dostatočne neobjasnilo príčiny smrti Přemysla Coufala," dodal Morbacher.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 15.10.2009 | Čitateľov: 1068