Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Komunisti si november

 Komunisti si november KOŠICE 13. novembra (WEBNOVINY) Okolo dvesto ľudí, väčšinou v dôchodcovskom veku, sa dnes zišlo pred Štátnou vedeckou knižnicou na Hlavnej ulici v Košiciach na verejnom protestnom zhromaždení k 20. výročiu Nežnej revolúcie. Za zvuku Pochodu padlých revolucionárov symbolicky pochovali právo na prácu.

Ako povedal Peter Nišponský, zišli sa, aby bilancovali, ako sa plnia sľuby dané ľuďom pred dvadsiatimi rokmi. Kritizovali všetkých, počnúc Václavom Havlom cez Vladimíra Mečiara až po Mikuláša Dzurindu, vlna kritiky sa zniesla aj na súčasnú vládu a Roberta Fica. Zazneli piesne Karla Kryla Demokracia a Jaromíra Nohavicu Pane prezidente. Vystúpil aj človek so satirickou maskou Václava Havla a snažil sa ho parodovať.

S prejavom vystúpil istý Michalovčan, údajne bývalý člen Verejnosti proti násiliu (VPN). Ako povedal, "spadli mu klapky z očí a je komunista". Vyhlásil, že obyčajní ľudia boli v novembri 1989 obalamutení, oklamaní, dobre sa majú tí, ktorí privatizovali za Mečiara a kradli za Dzurindu a ostatní trú biedu. Dav mu horlivo a búrlivo pritakával.

Predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Hrdlička v prejave uviedol, že napriek tomu, že komunistov chceli v novembri '89 vešať, aj po novembri 1989 sú tu. Odkázal súčasným "mocipánom", že teraz komunisti a nezamestnaní, ktorých je vyše 370 000 budú plniť námestia.

Na zhromaždení bol aj Jozef Mríz, ktorého v po roku 1968 prepustili z televízie a totalitný režim ho dlhé roky prenasledoval a nedovili mu tvoriť. neuveriteľné, že dnes komunisti, po dvadsiatich rokoch, na mieste, kde ich moc bola zvrhnutá, hovoria o zbedačovaní ľudí a že nám vládne banda vagabundov. Je neuveriteľné, že tí, čo tu vládli totalitnou mocou, môžu dnes protestovať. Teda tá demokracia, ktorú priniesol november '89, nech už je akákoľvek, im to umožňuje," povedal.

to príde také nemoderné, komunizmus už bol, a myslím si, že komunizmus pre dnešnú dobu už nie je aktuálny. Už len starí žijú v tej ére, keď všetko bolo červené, my mladí žijeme trošku iným životným štýlom, máme iné hodnoty ako oni, povedal na adresu zhromaždenia mladík Norbert Fecko.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.11.2009 | Čitateľov: 1411