Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Najstaršie konzervatórium na Slovensku oslavuje 90 rokov

Najstaršie konzervatórium na Slovensku oslavuje 90 rokovBRATISLAVA 22. októbra (WEBNOVINY) - Konzervatórium na Tolstého ulici v Bratislave oslavuje 90 rokov od svojho založenia. Je to najstaršie konzervatórium na Slovensku. Pri tejto príležitosti sa dnes konal slávnostný koncert v historickej budove Slovenského národného divadla v hlavnom meste, kde sa predstavili študenti a pedagógovia školy. Medzi pozvanými boli aj niektorí známi absolventi konzervatória, napríklad Ladislav Chudík či Peter Dvorský. Darčekom k tomuto okrúhlemu výročiu pre konzervatórium bola aj komplexná rekonštrukcia budovy, ktorú financoval zriaďovateľ - Bratislavský samosprávny kraj. Náklady dosiahli viac ako štyri milióny eur.

Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ konzervatória Peter Čerman, dnešný program koncertu bol postavený najmä na dielach absolventov a pedagógov konzervatória. Koncert pre husle a orchester e mol Felixa Mendelssohna-Bartholdyho zahral víťaz prestížnej medzinárodnej súťaže vo Weimare 16-ročný Karol Daniš. Zaznela aj premiéra skladby zástupcu riaditeľa konzervatória Stanislava Hochela a diela jedného z prvých absolventov tejto školy Eugena Suchoňa. Koncert vyvrcholil posolstvom spravodlivo viesť ďalej našu ríšu v duchu závetu lásky a svornosti drahých našich učiteľov sme však koncipovali tak, aby trvali celý rok. Máme úlohu pripútať bývalých absolventov školy, robíme to cez rôzne workshopy či posedenia. Ďalší koncert, muzikál v zložení výlučne z našich študentov a pedagógov odznie aj 4. mája 2010 na Novej scéne, doplnil riaditeľ.

Na študentské časy zaspomínal aj absolvent Ladislav Chudík, ktorý študoval na konzervatóriu v rokoch 1943 až 1947. som po maturite v roku 1943. Boli to posledné roky veľkej, krutej vojny, ťažké časy. Driapali sme sa, aby sme boli užitoční, keď sa konečne vrátil mier, povedal pre agentúru SITA. Už v čase, keď končil školu, pôsobil na Novej scéne. Ako tiež uviedol, toto jubileum si musíme vážiť, pretože počas celého toho obdobia ponúka nám a celému svetu veľmi dobrých a pripravených umelcov, tanečníkov či hudobníkov. Približne pred 44 rokmi sa o svojej budúcnosti rozhodoval aj Peter Dvorský, ktorý už vtedy túžil spievať. Zvolil si preto konzervatórium a dnešným študentom odkazuje, aby sa snažili a boli vytrvalí, pretože oni budú takto ďalej rozdávať lásku. Ďalšou významnou absolventkou je napríklad Edita Gruberová.

Konzervatórium je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja už osem rokov. Samospráva budovu školy komplexne zrekonštruovala a v novom šate ju odovzdala už v predstihu. Od septembra má teda nielen vyše sto prvákov, ale aj viac ako štyri stovky ďalších študentov k dispozícii moderné učebne v historických priestoroch. Podľa predsedu kraja Vladimíra Bajana to bola dobrá investícia, pretože škola odchovala mnohé významné a zvučné mená. Verí pritom, že aj súčasná generácia vychová rovnako známych a výnimočných umelcov. hodnotiť celé obdobie ale len tých osem rokov, kedy sme zriaďovateľom. Na škole študovalo mnoho významných umelcov, ktorí sú súčasťou svetovej kultúry. Našou povinnosťou je rozvíjať túto školu a rozvíjať podmienky pre nových študentov, povedal pre agentúru SITA Bajan. Ako zároveň doplnil, zvučné mená absolventov a pedagógov ich presviedčajú o tom, že je to dobrá práca.

Konzervatórium bolo otvorené 6. novembra 1919, bola to prvá škola svojho druhu vychovávajúca profesionálnych umelcov na Slovensku. Podľa vtedajšieho riaditeľa a zakladateľa školy Miloša Ruppeldta bolo jej cieľom Slovensku umelcov a učiteľov hudby, a pomáhať tvoriť Slovensku samostatnú hudbu. Spočiatku škola mala iba sláčikové, klavírne, dychové a spevácke oddelenie. V roku 1922 kuratórium spravujúce školu zvolilo za jej riaditeľa erudovaného hudobníka, skladateľa a klaviristu Frica Kafendu. 26.januára 1928 bolo škole udelené právo verejnosti a prijala meno a dramatická akadémia Od 7. mája 1941 prešla škola na základe uznesenia Slovenského snemu pod správu štátu a dostala názov konzervatórium v Bratislave Od roku 1990 je riaditeľom školy Peter Čerman. Po úpravách štátnej správy v roku 2002 prešla škola pod samosprávu Bratislavského kraja, a nesie meno v Bratislave

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 22.10.2009 | Čitateľov: 1139