Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Cena CENTROPE 2009

Cena CENTROPE 2009Odovzdanie šeku. Zľava doprava: Reinhard Karl (Raiffeisenbank Wien-Niederösterreich), komerčný radca Eduard Harant, Kurt Puchinger, viedenský riaditeľ plánovania BRATISLAVA 23. októbra (WN/PR) - Termín CENTROPE nám v uplynulých dňoch v najrôznejších podobách spolupráce priblížila výstava v bratislavskom Primaciálnom paláci, predvčerom bol tento pojem skloňovaný na viedenskej radnici aj v súvislosťou s odovzdávaním tohtoročnej Ceny Centrope.
Pojmom Centrope označujeme región so 6 miliónmi obyvateľov, ktorý tvoria susediace územia Rakúska, Českej republiky, Maďarska a Slovenska. Od založenia Centrope v roku 2001 sa tento spoločný región veľmi dobre rozvíja, o čom svedčí ako konkrétny príklad - lodné spojenie medzi Viedňou a Bratislavou katamarán Twin City Liner. Rakúšania ho familiárne volajú Twinny a prepravil už viac ako 400.000 pasažierov.
Cena Centrope, dotovaná sumou 10.000 eur, bola 21. októbra 2009 odovzdaná už po tretíkrát. Za SR bol minulý rok ocenený starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič. Tento rok prislúchalo právo návrhu osobnosti českému veľvyslancovi vo Viedni Janovi Koukalovi.
Cenu Centrope 2009 získal mediálny podnikateľ a riaditeľ vydavateľstva Eduard Harant, ktorého ocenili nielen za legendárne stretnutie pri páde železnej opony v roku 1989, počas ktorého sa uzatvorilo množstvo kontaktov a projektov s mestom Viedeň. Harant je často označovaný ako staviteľ mostov medzi Rakúskom a Českou republikou. Pre Viedenčanov je Viedenčan, pre Čechov zas Čech. Vyrastal dvojjazyčne vo vojnách sa zmietajúcej Viedni, po vojne urobil kariéru v mediálnej a vydavateľskej sfére. On sám si počas príhovoru dojímavo zaspomínal na svojho dobrého priateľa, bývalého viedenského primátora Helmuta Zilka, ktorého prvé výročie úmrtia si pripomenieme už o pár dní - 24. októbra. Aj Zilk sa totiž zaslúžil o vzájomne prospešné spolunažívanie národov, združených v regióne Centrope. Harant sa často angažoval v akútnych potrebách pomoci, jeho zásluhou vznikla Rakúsko-česká spoločnosť vo Viedni, ktorej prvým prezidentom bol Helmut Zilk. Vedenie Rakúsko-českej spoločnosti bolo včera symbolicky vložené do rúk súčasného viedenského primátora Michaela Häupla.
Podujatia na Viedenskej radnici sa zúčastnilo množstvo prominentných hostí, medzi ktorými nechýbal ani slovenský veľvyslanec v Rakúsku Peter Lizák. Skromný príjemca Ceny Centrope za rok 2009 Eduard Harant venoval šek na výstavbu historickej knižnice pre dom Dr. Karla Rennera v Dolních Dunajoviciach.

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 23.10.2009 | Čitateľov: 1323