Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Ústavné súdy musia byť politicky nestranné, tvrdí Rychetský

Ústavné súdy musia byť politicky nestranné, tvrdí RychetskýBRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) - Ústavné súdy musia byť politicky nestrannými inštitúciami. Predstierať však, že nie sú zvrchovanou politickou inštitúciou, by bolo podľa šéfa českého ústavného súdu Pavla Rychetského nepoctivé. Novinárom to dnes povedal po stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom. Dodal, že každé rozhodnutie ústavného súdu vo svete je nielen odborné, ale má zásadný politický dopad. "Predstierať, že Ústavný súd nie je zvrchovane politickou inštitúciou by podľa mňa nebolo poctivé," povedal Rychetský. Dôležité podľa neho je, aby bol inštitúciou, ktorá chráni to najcennejšie - základné ústavné princípy. Ich ochrana je jediné memento a krédo, ktoré má súd hájiť a držať, dodal Rychetský, ktorý pred dvoma dňami oznámil rozhodnutie českého súdu o tom, že Lisabonská zmluva nie je v rozpore s českou ústavou.

Čakanie na utorkové rozhodnutie českého ústavného súdu bolo poslednou prekážkou, ktorá bránila úplnej ratifikácie reformného dokumentu Európskej únie. Súd sa zaoberal sťažnosťou skupiny senátorov Občianskej demokratickej strany. Po tom, ako súd rozhodol, český prezident Václav Klaus zmluvu podpísal. Európska rada sa pritom ešte minulý týždeň zhodla na výnimke, ktorú Klaus pre susednú krajinu žiadal.

Klaus zmluvu kritizoval dlhodobo. "Nemôžem súhlasiť s jej právnou formou, teda jej právnou kvalitou. Predovšetkým nemôžem súhlasiť s jej obsahom, keďže vstúpením Lisabonskej zmluvy do platnosti, napriek politickému názoru Ústavného súdu, Česká republika prestane byť suverénnym štátom," povedal po tom, ako ju v utorok podpísal. Rychetský i Gašparovič dnes jeho slová komentovať nechceli.

Rychetského dnes sprevádzala aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, ktorá v hlavnom meste hostí nielen predsedu českého ústavného súdu, ale aj ďalších kolegov. S hlavou štátu debatovali o témach medzinárodného práva vo vzťahu k EÚ, o medzinárodných súdnych inštitútoch ako aj ďalších témach spolupráce sudcov Česka a Slovenska.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 05.11.2009 | Čitateľov: 863