Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Pašku desí, že niekto chce opäť vyhnať ľudí do ulíc

Pašku desí, že niekto chce opäť vyhnať ľudí do ulícBRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) - Predsedu parlamentu Pavla Pašku desí, že v súčasnosti chce niekto opäť ľudí vyhnať do ulíc. Na vedeckej konferencii, venovanej odkazu udalostí revolúcie spred 20 rokov, keď ľudia protestovali proti vtedajšiemu režimu v uliciach, dnes preto tých, ktorí to tak chcú znova urobiť, vyzval, aby s tým prestali. "Je to cesta do pekla. Nedovoľme, aby si niekto sprivatizoval odkaz revolúcie," povedal Paška, ktorý 17. november 1989 označil za jeden z najvýznamnejších medzníkov vo vývine našej krajiny.

"Je tu skupina ľudí, ktorá si privlastnila právo povedať miliónom ľudí, ktorí majú iný názor, ktorí takisto stáli na tých námestiach a chceli ten svoj názor povedať - oni im hovoria... drž hubu a krok," vyhlásil Paška. Pripomenul, že po 20 rokoch nadobudla ideologická segregácia a mediálna prostitúcia nehorázny rozmer. V ostrom vystúpení zaútočil aj na médiá. "Nepotrebujem Pravdu ani Sme na to, aby som sa dočítal, čo si ľudia myslia," vyhlásil Paška, ktorý v deň výročia chystá koncert a neskôr i štátnu spomienku.

Prezident Ivan Gašparovič považuje 17. november za zlomový moment v dejinách nášho štátu. Zdôraznil však, že transformácia a reformy, ktoré musela krajina urobiť, často sprevádzala aj "netransparentná privatizácia" a "tunelovanie podnikov", a to aj "vďaka nedokonalej legislatíve". Pripomenul, že je dôležité, aby sme sa po 20 rokoch zamysleli nad tým, koľko nás stojí štát a či by sa spravovanie štátu dalo robiť efektívnejšie. Dodal, že hlavnými hrdinami revolúcie boli občania, ktorí sú zmenami aj najviac skúšaní.

Premiér Robert Fico tvrdí, že u nás nie je veľa ľudí, ktorí majú osobné skúsenosti, ktoré ich oprávňujú na vynášanie morálnych súdov v súvislosti s udalosťami spred 20 rokov. "O to viac je však inšpektorov demokracie, ktorí buď v roku 1989 ešte svet ani nevnímali, alebo takých, ktorí boli aktívnou súčasťou predchádzajúceho režimu," vyhlásil Fico, ktorý predstavil svoj pohľad na sociálny vývoj u nás po roku 1989. "Sociálne zabezpečenie ľudí v prechádzajúcom režime malo veľmi slušnú kvalitu," povedal premiér.

Podľa Fica na tribúnach pred 20 rokmi nestáli len "bojovníci za demokraciu", ale aj ľudia, ktorí mali dopredu pripravené mocenské ciele a ekonomické záujmy. Tie sa podľa neho rozhodli dosiahnuť "aj v rozpore s tým, čo z tribún hlásali". Tvrdil, že "bez ostychu sa vedeli dohodnúť s časťou bývalých vysokých komunistických funkcionárov a spoločne kládli základy nových štruktúr štátu". Spôsobilo to podľa neho to, že národné bohatstvo sa dostávalo do súkromných rúk.

Vedeckú konferenciu v Bratislave, na ktorej dnes vystúpia desiatky ďalších osobností z rôznych oblastí politického, ekonomického, spoločenského, kultúrneho, akademického i cirkevného života zo Slovenska i Čiech, zorganizoval Úrad vlády SR s Ústavom politických vied Slovenskej akadémie vied a inštitútom ASA. Predseda Zboru poradcov predsedu vlády Vladimír Faič povedal, že jej zámerom nemá byť oslava výročia revolúcie spred dvadsiatich rokov, ale formulovanie konkrétneho obsahu z vystúpení osobností.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.11.2009 | Čitateľov: 1203