Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Slovensko sa pripojí k jednotnému európskemu nebu

Slovensko sa pripojí k jednotnému európskemu nebuBRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) - Slovensko podpíše Memorandum o porozumení na vytvorenie Funkčného bloku vzdušného priestoru strednej Európy (FAB CE) v Bratislave 18. novembra spolu s s ďalšími šiestimi štátmi. Stane sa tak na základe implementácie a napĺňania nariadenia Európskeho parlamentu a Rady z roku 2004, ktorým sa stanovuje rámec na vytvorenie jednotného európskeho neba (Single European Sky) v oblasti poskytovania letových prevádzkových služieb. K podpisu memoranda sa pripoja aj Bosna a Hercegovina, Česká republika, Chorvátsko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko. Agentúru SITA o tom v piatok informovala riaditeľka odboru komunikácie ministerstva dopravy Eva Benešová.

"Memorandum o porozumení vytvára štruktúry na úrovni štátu a na úrovni poskytovateľov služieb s cieľom pripraviť Dohodu FAB CE, na základe ktorej budú navigačné služby poskytované. Dohoda združujúca sedem štátov bude jednou z niekoľkých dohôd v rámci Európy, ktorými bude implementovaná politika Single European Sky," uviedlo ďalej ministerstvo dopravy.
Memorandum o porozumení podpíšu riadne splnomocnení generálni riaditelia civilného letectva uvedených štátov. Ide o významný dokument zapájajúci Slovenskú republiku do iniciatívy Single European Sky, ktorý povedie k optimalizácii poskytovania letových prevádzkových služieb aj k implementácii európskeho nariadenia. Poskytovanie služieb bude vykonávané distribuovaným modelom jednotnými štandardizovanými prostriedkami, úplne regulačne a procesne harmonizovanými. Služby budú poskytované jednotlivými krajinami bez diskriminácie alebo dotknutia sa ich suverenity.
Slávnostné podpísanie memoranda zabezpečuje ministerstvo dopravy pod záštitou ministra Ľubomíra Vážneho. Zúčastnia sa ho štátny tajomník ministerstva dopravy Milan Mojš, riaditeľ odboru Európskej komisie - Generálneho direktoriátu TREN pre navigačné služby Luc Tytgat, generálny riaditeľ Eurocontrolu David McMillan a generálni riaditelia civilného letectva zúčastnených štátov. Začiatok akcie, ktorá sa uskutoční v stredu 18. novembra v bratislavskom hoteli Crown Plaza, je o 11:00.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.11.2009 | Čitateľov: 1150