Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Čerstvé kravské mlieko si môžu ľudia načapovať z automatu

Čerstvé kravské mlieko si môžu ľudia načapovať z automatuNOVÉ ZÁMKY 13. novembra (WEBNOVINY) Obyvatelia Nových Zámkov si od dnes môžu načapovať čerstvé a nespracované kravské mlieko z automatu. Umiestnený je na obchodnom dome Tesco.

Priamo z automatu si ľudia po vhodení mince môžu načerpať liter plnotučného mlieka nadojeného na farme v päť kilometrov vzdialenom Bánove. Dodáva ho spoločnosť Poľnohospodár Nové Zámky, a.s. V automate sú dve nerezové 250-litrové bandasky s mliekom vychladeným ešte na farme na tri stupne Celzia. je nastavené tak, že nedovolí, aby sa sem dalo mlieko z nevydezinfikovanej nádoby, každá nádoba má vlastný dezinfekčný systém. Rovnako nevydá mlieko, keby jeho teplota bola viac ako šesť stupňov, uviedol riaditeľ spoločnosti Poľnohospodár Nové Zámky a.s. Ladislav Moravčík.

Na Slovensku je momentálne viac ako desať automatov na mlieko. je obdobie, kedy si farmári podávajú žiadosti na štátnu podporu. Predpokladáme, že do Vianoc bude predložených asi 150 žiadostí na mliečne automaty a na Slovensku sa v priebehu budúceho roka vybuduje sieť mliečnych automatov medzi 150 až 200 kusmi, povedal pre agentúru SITA minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.

Predseda vlády Robert Fico poukázal na to, že slovenskí mliekari predávajú mlieko do obchodov pod cenu. Zároveň zdôraznil, že spotreba mlieka u nás je hlboko pod priemerom Európskej únie. Kým priemerná spotreba v únii je 300 kilogramov za rok, Slovensko kleslo na úroveň 140 -150 kilogramov. Podporiť ju má aj otváranie automatov na mlieko. Podľa Chovana sa už ceny mlieka pomaly začali oživovať a farmári by mali na budúci týždeň podpísať memorandum s cieľom, aby sa mliečna kríza neopakovala.

Bývalý minister pôdohospodárstva Stanislav Becík vo svojom príhovore uviedol, že Slovensko by nemalo svoje mlieko vyvážať, pretože jeho množstvo zodpovedá tomu, koľko by mali obyvatelia spotrebovať. Súčasný minister sa s týmto názorom nestotožňuje. vyrábame veľmi kvalitné mlieko, žiadané v celej Európe. Zo Slovenska sa tradične mlieko vždy vyvážalo a dovoz aj vývoz tu vždy bude. Samozrejme, boli by sme radšej, keby sme vyvážali hotové mliečne výrobky, myslí si Chovan.

Spoločnosť Poľnohospodár Nové Zámky a.s. vznikla transformáciou z Poľnohospodárskeho družstva Rozvoj Nové Zámky 1. januára 1993. Hospodári na ploche 3 657 hektárov ornej pôdy
a zamestnáva 194 ľudí. Celková výmera poľnohospodárskej pôdy je 3 783 hektárov. V živočíšnej výrobe sa spoločnosť zameriava na chov dojníc s produkciou mlieka a na výrobu bravčového mäsa. Ročne predáva 5 miliónov litrov mlieka, 500 ton bravčového mäsa, 100 ton hovädzieho mäsa. Chová 700 kusov dojníc a dosahuje priemernú úžitkovosť 7 500 litrov mlieka na dojnicu.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.11.2009 | Čitateľov: 1969