Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Archeológia na Kysuciach - nová kniha z dielne Kysuckého múzea

Archeológia na Kysuciach - nová kniha z dielne Kysuckého múzea

Čadca (29.6.2010) - Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa môže v týchto dňoch popýšiť novou publikáciou. Dňa 24. júna sa v priestoroch Spoločnej prírodovednej expozícii uskutočnilo jej slávnostné uvedenie. Publikácia Archeológia na Kysuciach vznikla perom archeologičky Kysuckého múzea Mgr. Danky Majerčíkovej a riaditeľa múzea Dr. Miloša Jesenského. „Kniha po prvýkrát prehľadne a na jednom mieste sumarizuje archeologické nálezy z regiónu Kysúc a populárnou formou podáva obraz o vývoji danej oblasti od prvých stôp dávnovekých ľudí až po obdobie novoveku. Rozprávanie ilustrujú početné fotografie archeologických nálezov,“ priblížila obsah novej publikácie Danka Majerčíková.

Vznikla jedinečná kniha, ktorá čitateľovi prezradí históriu Kysúc, prostredníctvom autentických fotografií si dokáže predstaviť skutočné historické poklady, spozná príbehy archeológov. I keď sa o archeológií hovorí ako o vede o črepinách, v skutočnosti je jej úlohou dokumentovať a objasňovať pôvod a vývoj ľudskej kultúry, skúmať špecifické kultové, sociálne vzťahy a javy, objasňovať ľudské správanie a interakciu človeka s prostredím, v ktorom žil. Kúsok histórie a aj činnosť archeológov predstavilo Ochotnícke divadlo Skala z Krásna nad Kysucou. V krátkej, hranej scénke s názvom Lúpežní rytieri zároveň uviedli novú publikáciu do „života“. Prezentácia novej publikácie sa uskutočnila za účasti hostí z partnerských múzeí a predstaviteľov verejného a kultúrneho života. Z predhovoru historika, publicistu Pavla Dvořáka: „Nedá mi nespomenúť ešte jednu vec, pre ktorú túto knihu považujem za dobrú a zaujímavú. Je prvá svojho druhu a predsa sa tak netvári. Naopak, s úctou sa vracia dozadu k archeológom a historikom, ktorí Kysuce začali skúmať už vari pred sto rokmi a kniha ich dielo s vďakou pripomína. V tomto prístupe je ďalšia silná stránka knihy, cez ľudí sa dostáva k príbehom a k príbehu sa hlási už v titule. A robí to oprávnene, sama je príbehom, príbehom o dejinách, o miestach, kde sa odohrávali, o ľuďoch, ktorí ich hľadali, o láske, s ktorou ju prijímali.

Súčasťou uvedenia knihy bolo sprístupnenie novej expozície v Krásne nad Kysucou, ktorá predstavuje výber z archeologických, historických a etnografických zbierok múzea. Návštevník sa dozvie o remeslách v minulosti, o priebehu prvej a druhej svetovej vojny, príčinách vysťahovalectva i o najstaršom doplnkovom zamestnaní na Kysuciach, o drotárstve. O udalosti informovala Lenka Jancová z Kysuckého múzea v Čadci
 


Vytvorené: 30.06.2010