Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Ing. arch. Milan Šuška: Budúcnosť zhoreniska bývalého Palárikovho domu má niekoľko riešení

Ing. arch. Milan Šuška: Budúcnosť zhoreniska bývalého Palárikovho domu má niekoľko riešení

Ing. arch. Milan Šuška - Palárikov dom 2010:  Vedenie mesta nám ponúka jednu možnosť, nádejný „exkomunikovaný“ poslanec druhú. Možností ako nakladať s naším Palárikovým domom je ale viac! Tí prvý chcú predať lukratívne pozemky, niekomu?, a za peniaze zrekonštruovať vyhorené torzo objektu, ktorý bol pristavaný k Palárikovmu domu v 70. tokoch. Tí druhý v snahe odvrátiť predaj siahli po najpopulistickejšom riešení: zbudovať na mieste pôvodného historického objektu park. Park je jedno z mála slov, na ktoré ľudia ešte počujú, ďalšie populistické slovo je ešte „nové parkovacie státia“. Pred voľbami niet divu týchto unáhlených riešení. Nikto však zatiaľ nepreveril, či obyvatelia Čadce vôbec potrebujú niečo, ako nový kultúrny stánok v dobe, keď čadčiansky dom kultúry, múzeum, knižnica či galéria je využívaná z polovice či s minimálnou návštevnosťou. Doposiaľ neexistuje žiadna štúdia, ako by mal vyzerať a čo obsahovať nový Palárikov dom v tzv. zredukovanej forme. Megalomanský projekt z pred 6 rokov sa jasne ukázal ako finančne nereálny a nepotrebný. Ako by sa teda malo postupovať?

Predať NIE!, park NIE! Palárikov dom sa musí riešiť systematicky. Tu mesto Čadca na 6 rokov zaspalo. 6 rokov sa pozeráme na zarastajúce zhorenisko oplotené zajačím pletivom. Pozemky sa nemôžu predať, kým nie je jasný projekt a umiestnenie nového Palárikovho domu. Otázkou je tiež, či skutočne chceme nový park, keď tie stávajúce sú v dezolátnom stave a mesto nevie/nechce nájsť peniaze ani na ich základnú údržbu. Kým obyvatelia Čadce nemajú jasné, čo vlastne skutočne v Palárikovom dome potrebujú, musí sa tento priestor vyriešiť provizórne, formou dočasnej architektúry/dočasného urbanizmu tak, aby sme sa za Palárikovu ulicu nemuseli hanbiť ďalších 5-10 rokov, kým sa tu niečo postaví. Môže tu byť dočasný nízkonákladový park, alebo mestská tržnica prenajímaná za rozumné ceny. Stačí tento priestor vyčistiť a upraviť s minimálnymi prostriedkami. V tomto priestore si viem predstaviť veľa vecí, prečo nie i beach-volejbal, alebo iné ihrisko s občerstvením, čím by mesto dočasne zhodnotilo tieto pozemky. Každým dňom, čo ležia ľadom, tu mesto stráca!

Postup je jasný:

  1. Dočasne skultúrniť.
  2. Prehodnotiť potrebnú náplň nového Palárikovho domu, podľa skutočných potrieb obyvateľov v konfrontácií so stávajúcimi kultúrnymi inštitúciami v meste.
  3. Zorganizovať architektonicko-ideovú súťaž na tento priestor s kvalitne pripravenými podmienkami. Architektonická súťaž je najtransparentnejšou a pre mesto najvýhodnejšou formou zadávania verejných zákaziek.
  4. Získať finančné prostriedky z predaja prebytočných pozemkov/objektov.
  5. Realizovať kvalitný projekt, na ktorý budeme pyšný aj v zahraničí.

Palárikova ulica je jedna z mála skutočných mestských ulíc v Čadci. Prípadné vybudovanie trvalého parku sa táto ulica už nikdy nescelí novými domami a zostane tu diera v uličnej fronte. To neznamená, že parčík nemôže byť vo vnútrobloku nových domov alebo v átriu nového Palárikovho domu. Rovnako stojí za veľké zváženie či pre dom, ktorým sa chceme chváliť, pozývať doň hostí zo zahraničia a prezentovať ním vyspelosť nášho mesta, dom, ktorý by mal byť na pohľadniciach Čadce... má byť len nejakou rekonštrukciou zhoreného torza, obmedzenou stávajúcimi stropmi čí tvarom fasády? Alebo by to mala byť moderná novostavba na pôvodnom mieste historickej budovy? Unáhleným predajom pozemkov by mesto prišlo o túto (skúsenosti hovoria) lacnejšiu a kreatívnejšia možnosť.

Palárikov dom nás už stál veľa. Spomeňme na súťaž z roku 2005, ktorej výsledky z dôvodu podcenenej prípravy súťažných podmienok skončili posmešne. Následne sa objavil projekt istej bratislavskej kancelárie, ktorý sme tiež platili z mestskej kasy, a v podstate bol rovnako nepoužiteľný. Palárikov dom v sebe nesie odkaz našich dedov, je to dedičstvo, ktoré nám zverili a istým zrkadlom našej spoločnosti. Čaká na naše riešenie. Verím, že my, obyvatelia Čadce, nezostaneme k budúcnosti Palárikovho domu chladný a nepodľahneme tlakom povrchnej predvolebnej politickej kampane.

Ing. arch. Milan Šuška,
FA VUT Brno 30.9.2010

Príspevok v rámci otvorenej diskusie, ktorú Mesto Čadca opäť iniciovalo prostredníctvom médií:


PALÁRIKOV DOM MESTO NIKDY NEPREDÁ

Vedenie mesta chce obnoviť vzhľad Palárikovho domu a vrátiť obyvateľom Čadce jeho stratenú históriu. V súvislosti s touto víziou hľadá možnosti financovania a získania finančných zdrojov.

Jednou z nich je odpredaj pozemkov pod zhoreniskom, ktoré boli súčasťou bývalého Palárikovho domu. V súvislosti s odpredajom týchto pozemkov je treba zdôrazniť, že Mesto Čadca nikdy neuvažovalo a ani nebude uvažovať o odpredaji ostávajúcej časti budovy J.Palárika, tzv. Palárikovho domu, ktorý bol postavený okolo roku 1928. Jeho zámerom je práve naopak, snaha objekt, ktorý ostal po vyhorení opätovne zrekonštruovať a vrátiť mu aspoň časť z pôvodného vzhľadu Palárikovho domu, ktorý si ešte pamätajú starí Čadčania.

Na základe odporúčania poslancov mestskej rady sa mesto v súčasnej dobe snaží získať finančné zdroje na rekonštrukciu Palárikovho domu. V danej súvislosti bola vypísaná verejná výzva na odpredaj pozemkov pod zhorenou časťou Palárikovho domu s cieľom zistiť potrebnú výšku financovania rozsiahlej obnovy objektu. V prípade, že by získané finančné zdroje za predaj pozemkov pod zhoreniskom zodpovedali nákladom rekonštrukcie, mesto by začalo s opätovným budovaním Domu J.Palárika.

Čo si myslíte vy?
Má mesto odpredať pozemky pod zhoreniskom prístavby, ktoré bola súčasťou Palárikovho domu a z týchto prostriedkov financovať rekonštrukciu pôvodného Palárikovho domu?

kpk@mestocadca.sk


Vytvorené: 30.09.2010