Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

16. ročník medzinárodného filmového festivalu Etnofilm Čadca 2010. Zlatý turoň putuje do Slovinska

16. ročník medzinárodného filmového festivalu Etnofilm Čadca 2010. Zlatý turoň putuje do Slovinska

Čadca (06.10.2010) - 16. ročník medzinárodného filmového festivalu Etnofilm Čadca 2010 pozná mená víťazov. 1. októbra sa uskutočnilo slávnostné udelenie cien a vyhlásenie víťazných filmov a režisérov za účasti viacerých významných hostí z kultúrneho, verejného i spoločenského života. Porota pracujúca od 27. septembra 2010 v Kysuckom múzeu v Čadci v zložení Jadwiga Hučková, predsedníčka poroty, z Poľska, Zuzana Beňušková zo Slovenska, Ján Fuzik z Maďarska, Naško Križnar zo Slovinska a Štefan Vraštiak zo Slovenska sa rozhodli udeliť Grand Prix - Zlatého turoňa slovinskému režisérovi Amirovi Muratovičovi za film Stavanie májov a to vďaka komplexnému spracovaniu obyčaja ako súčasti kultúrneho dedičstva a plné využitie súčasných foriem vizuálneho stvárnenia.

Strieborného turoňa získal film Hranica, režiséra Jaroslava Vojteka zo Slovenska za citlivý dokumentaristický prístup k dlhodobej konfliktnej situácii na štátnych hraniciach, zapríčinenej veľkou politikou v živote ľudí s upozornením na pretrvávanie neblahého stavu. Bronzový turoň patrí režisérovi Matyásovi Priklerovi, taktiež zo Slovenska, za film Juraj Kubánka a to za obsahovo a filmársky pútavé priblíženie životného príbehu významnej osobnosti slovenskej kultúry s využitím časozbernej metódy na sociálno-politickom pozadí a prispel k udržiavaniu prvkov tradičnej kultúry.

Na otvorení festivalu, 29. septembra 2010 sa uskutočnila aj vernisáž troch výstav - 30 rokov Etnofilmu, ktorá prostredníctvom archívnych materiálov dokumentuje priebeh Etnofilmu od jeho zrodu v roku 1980, druhou výstavou je výstava fotografií Karla Plicku konfrontované s tvorbou mladých umelcov dneška Korene a výhonky a napokon výstava k storočnici narodenia zakladateľa slovenskej národnej kinematografie Paľa Bielika. Zaujímavosťou tohto ročníka boli okrem filmov s rôznorodou tematikou aj odborné besedy s čestnými hosťami festivalu a to s Pavlom Barabášom a Pavlom Dvořákom. Na margo ich prítomnosti riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci a zároveň aj riaditeľ festivalu Dr. Miloš Jesenský, PhD. poznamenal: "Som nesmierne potešený, že sme na tomto ročníku festivalu mohli hosťovať Pavla Dvořáka a Pavla Barabáša. Prvý z nich ako historik a erudovaný dokumentarista je skutočným cestovateľom časom, ktorý nám približuje dávne svety, druhý ako skúsený cestovateľ a filmár nám sprostredkúva veľkolepé vizuálne posolstvo exotických kútov sveta. Obaja pracujú kamerou i srdcom a diváci 16. ročníka Etnofilmu mohli pri osobnom stretnutí s nimi lepšie spoznať nielen impozantnú šírku ich záujmov, ale aj hlboko ľudské posolstvo, ktoré svojou tvorbou sprostredkúvajú."
 

Člen poroty, Štefan Vraštiak priblížil štruktúru prihlásených filmov: „Do súťaže Etnofilmu prihlásili tvorcovia 105 filmov z 22 krajín. Výberová komisia zaradila do hlavnej súťaže 34 filmov z 21 krajín, z toho 9 zo Slovenska. Celková dĺžka súťažných filmov bola 24 hodín, priemerná dĺžka filmu 42 minút. Novinkou 16. ročníka bola súťaž Slováci vo svete a nesúťažné filmy Etnológovia za kamerou.“

V roku 2002 sa festival zaradil do združenia Európskeho spoločenstva filmových festivalov v Bruseli, čo prispieva k jeho zviditeľňovaniu na medzinárodnom filmovom fóre. Etnofilm je najstarší slovenský filmový festival, ktorý sa koná od roku 1980, tento rok po druhýkrát pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Hlavnými organizátormi EtnofilmuŽilinský samosprávny kraj, Kysucké múzeum v Čadci, Slovenský filmový ústav, Mesto Čadca a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Spoluorganizátormi festivalu sú: Slovenské národné múzeum v Bratislave, Národopisná spoločnosť Slovenska, Literárny fond, Krajanské múzeum Matice slovenskej, Slovenský filmový zväz, Univerzitná knižnica v Bratislave, Kysucká kultúrna nadácia, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, Kysucká galéria v Čadci a Krajská knižnica v Žiline. Partnerom festivalu je Veľvyslanectvo Českej republiky.

Lenka Jancová
Kysucké múzeum v Čadci

PROTOKOL O UDELENÍ CIEN 16. ETNOFILM ČADCA 2010
 

Cena poroty - Strieborný turoň
Hranica - Slovensko - r. Jaroslav Vojtek - za citlivý dokumentaristický prístup k dlhodobej konfliktnej situácii na štátnych hraniciach, zapríčinenej veľkou politikou v živote ľudí s upozornením na pretrvávanie neblahého stavu.

Cena poroty - Bronzový turoň
Juraj Kubánka - Slovensko - r. Mátyás Prikler - za obsahovo a filmársky pútavé priblíženie životného príbehu významnej osobnosti slovenskej kultúry s využitím časozbernej metódy na sociálno-politickom pozadí, a prispel k udržiavaniu prvkov tradičnej kultúry.

Cena Martina Slivku - za najlepší individuálny výkon slovenského tvorcu - udeľuje Literárny fond
Hostia - Hauerland - Slovensko - r. Vladimír Štric - za netradičný a objavný pohľad mapujúci neznámu, dramatickú históriu a život spoločnej osemstoročnej cesty Slovákov a Nemcov na Slovensku.

Cena Matice slovenskej - za najlepší film o živote Slovákov v zahraničí udelená tvorcovi žijúcemu mimo územia Slovenska
Príbeh o Jánovi Lenhartovi (Priča o Janu Lenhartu) - Srbsko - r. Marko Cvejić - za empatické sprevádzanie mladého hudobníka s kamerou, ktorý hľadá a nachádza vo svojej rodnej obci vo Vojvodine vlastné hudobné korene.

Cena Národopisnej spoločnosti Slovenska - v kategórii Etnológ za kamerou
ex aequo: Splnený sen (Splněný sen) - Česká republika - r. Pavel Popelka -
za zobrazenie statočných postojov a života Jaroslava Prílučíka, ktorý ako 92-ročný uskutočnil svoj sen a založil Etnografické múzeum v Holíči.
Pôrody v Bunongu (Bunong guu oh) - Švajčiarsko - r. Tommi Mendel - za hĺbkový antropologický výskum s priamym vizuálnym záznamom a kvalitným využitím filmových prostriedkov, za publikovanie výsledkov výskumu pútavou formou.

Cena za najlepší český film udelená Veľvyslanectvom Českej republiky na Slovensku
Rómsky kráľ - Česká republika - r. Viliam Poltikovič - za chápavý prístup k etnickým špecifikám Rómov a hľadanie riešení naliehavej problematiky.

Cena riaditeľa festivalu
Mongolsko - V tieni Džingischána - Slovensko - r. Pavol Barabáš
- za nevšedný pohľad na krajinu s najnižšou ľudnatosťou na svete, zachytenie minulosti, ktorá poznamenala svetové dejiny a súčasného života jej obyvateľov.

Cena predsedu Žilinského samosprávneho kraja
Život na ostrove Jeung (Life on Jeung Island) - Južná Kórea - r. Kim Hyuong-Suk
- za pôsobivý filmový obraz zanikajúceho spôsobu života a posolstvo životnej skúsenosti odchádzajúcej generácie.

Cena primátora mesta Čadca
Plno masti (Malaccal teljes) - Maďarsko - r. Kristóf Kovács
- za chápavý a jemným humorom podfarbený prístup k spoločnej snahe Rómov a Maďarov presláviť svoju obec na celoštátnej suťaži.

Cena Slovenskej televízie
Cirkus so zlomeným srdcom (Cyrk ze złamanym sercem) - Poľsko - r. Marek Tomasz Pawłowski - za dokonalé využitie filmového jazyka v reflexii nad smutným koncom sveta cirkusov.

Cena filmových novinárov
Spomienky na predaj (Vendemos Recuerdos) - Mexiko - r. Carolina Corral Paredes - za netradičný pohľad na tradičnú kultúru, približujúci jej udržiavanie a ohrozenia.

Cena Kysuckej kultúrnej nadácie - za najlepší film reflektujúci hodnoty regiónu
V Uhlisku nad Porúbkou - Slovensko - r. Ján Kuska - za mimoriadne pôsobivý vizuálny obraz ťažkej práce ľudí a koní v slovenských horách.

Porota:
Jadwiga Hučková - predsedníčka poroty - Poľsko
Zuzana Beňušková - Slovenská republika
Ján Fuzik - Maďarsko
Naško Križnar - Slovinsko
Štefan Vraštiak - Slovenská republika

V Čadci 30.9.2010


Vytvorené: 21.10.2010