Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kysuckú galériu v Mestskom dome v Čadci chcú zrušiť. Mesto však nesúhlasí

Kysuckú galériu v Mestskom dome v Čadci chcú zrušiť. Mesto však nesúhlasí

Žilinský samosprávny kraj v zriaďovateľskej pôsobnosti ktorého je Kysucká galéria zvažuje zrušenie výstavných priestorov v Mestskom dome v Čadci a to z dôvodu klesajúceho príjmu zo vstupného a nízkej návštevnosti zariadenia. Miestna samospráva s takýmto rozhodnutím vyššieho územného celku nesúhlasí. Ako uviedol primátor mesta Čadca Jozef Vražel, mesto má enormný záujem o zachovanie výstavných priestorov Kysuckej galérie.

Vyšli sme v ústrety Žilinskému samosprávnemu kraju a v plnom rozsahu sme vyhoveli žiadosti o znížení výšky nájomného, len aby ostala galéria v našom meste.“ Začiatkom októbra vedenie mesta obdržalo písomnú žiadosť zriaďovateľa Kysuckej galérie, ktorá požaduje zrušenie zmluvy o nájme uvedených priestorov. Samospráva sa však takémuto kroku bráni. Z uvedeného dôvodu vyzvalo vedenie mesta štatutárnych zástupcov, aby prehodnotili svoje rozhodnutie zrušiť Kysuckú galériu v Mestskom dome a výpoveď z nájmu vzali v plnom rozsahu späť.

Výstavné priestory Kysuckej galérie sú v meste jediným priestorom pre vystavovanie a súčasnú výtvarnú scénu domácich a zahraničných umelcov. „Chceme aby výstavná sieň ostala v našom meste, či už v správe vyššieho územného celku alebo mesta“, uviedol primátor mesta. Podľa jeho slov sa v najbližších týždňoch uskutočnia rokovania mestskej radnice a galerijnej rady, aby sa našli riešenia zachovania galérie v meste.

-sik-


Vytvorené: 28.10.2010 | Čitateľov: 2614