Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Odhlasované : Kysucká galéria v Čadci skončila

Odhlasované : Kysucká galéria v Čadci skončila

Čadca 13.12.2010 - Výstavné priestory Kysuckej galérie v Čadci sa od budúceho roka sťahujú do kaštieľa v Oščadnici. Rozhodli o tom poslanci ŽSK v pondelok 13. decembra 2010 na zasadnutí zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja. Informácie o zrušení výstavných priestorov Kysuckej galérie v Čadci sa ukázali nakoniec ako pravdivé. Aj napriek úsiliu mesta, Čadca prišla o jediný priestor pre vystavovanie a súčasnú výtvarnú scénu domácich a zahraničných umelcov.

Dôvodom presťahovania Kysuckej galérie do priestorov Kaštieľa v Oščadnici sú podľa dôvodovej správy ŽSK úsporné opatrenia, ktoré by mali napomôcť oživeniu galérie. Zámerom ŽSK je vytvoriť z galérie aktívne činnú kultúrnu organizáciu, ktorá priláka väčší počet návštevníkov a osloví nové cieľové skupiny. Ušetrené finančné prostriedky z nájmu majú byť podľa vyjadrení ŽSK investované do kaštieľa a jeho ďalšieho rozvoja.

Predložený návrh nepodporil poslanec ŽSK Jozef Vražel - primátor mesta Čadca. Poslanec Milan Gura o predmetnej veci nehlasoval. V čase hlasovania bol mimo rokovacej sály.

Kysucká galéria v Čadci

Kysucká galérie využívala priestory Mestského úradu v Čadci od roku 1992. V priebehu rokov bola výška nájmu za jednotlivé priestory v mestskom dome upravovaná. V roku 1998 došlo k trvalému zníženiu nájmu celého priestoru na 125 Sk na m2, ktorý pretrval až do roku 2008. Následne bola výška nájmu upravená v zmysle inflačného indexu. V roku 2010 vyšlo mesto v ústrety ŽSK a v plnom rozsahu vyhovelo žiadosti o zníženie výšky nájomného. Aj napriek ústretovosti mesta nebola Kysucká galéria v Čadci zachovaná.

Silvia Kajanková


Vytvorené: 15.12.2010