Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Pilotný ročník 5-dňového detského tábora knižnice v Čadci mal úspech

Pilotný ročník 5-dňového detského tábora knižnice v Čadci mal úspech

Čadca 03.09.2013 - V pondelok 5. augusta začal v Čadci prázdninový detský tábor usporiadaný Kysuckou knižnicou, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
Prvýkrát mohli mladí vášniví čitatelia knižnice prežiť s rovesníkmi päťdňový denný tábor, zameraný na spoznávanie literárnych osobností a ilustrátorov svojho rodného kraja, v ktorom sa narodili.

V prvý deň, keď mali deti ešte nôžky oddýchnuté poputovali až do mesta Turzovka. Navštívili v nej Kultúrny dom Rudolfa Jašíka s jeho pamätnou izbou a knižnicou, stretli sa s Drotárom - sochou v nadživotnej veľkosti a urobili veľa veselých fotiek pri plastikách akad. sochára Ondreja Zimku ml. V cukrárni ich čakal príbeh Maškrtné rozprávky a spolu s ním zjedli veľa dobrých koláčikov. Cestu spríjemňovali deťom príbehy Javorníckych rozprávok.

Druhý deň si deti rovnako privstali. Za odmenu dostali do rúk OSCARA, ktorého objavili v pamätnom dome zaslúžilého umelca Jozefa Kronera v Staškove. Atmosféru dotvárali maľované spomienky z knihy Teodora Križku na Zuzanu Kronerovú Vaňousovú.

Deň nato čakala výletníkov, v parku Kysuckej galérie v Oščadnici, výtvarníčka a knižná ilustrátorka Zuzana Jesenská Kubicová. Dorast si rozložil deky a zvedavo načúval praktickým radám. Naučili sa tieňovať, či skladať papierové lodičky. Deti si prezreli autorskú výstavu obrazov Petra Galváneka a po dobrom obede sa rozutekali na besedu so spisovateľom Antom Pajonkom.

V predposledný deň mali naplánovaný celodenný program aj vďaka tomu ubehol ako voda. V záhrade Kysuckej knižnice sa stanovalo a opekalo. Táborníci si vyskúšali prácu knihovníkov a zatrieďovali knihy podľa autorov a žánrov. Práca ich tak nadchla, že takmer zmeškali bábkové divadelné predstavenie.
Záver pestrého týždňa prežili v Kysuckom múzeu v Čadci a užili si hravé dopoludnie medzi unikátnou zbierkou bábik.

Okrem nabitého programu stihli osláviť narodeniny jednej z účastníčok. Každý deň mal odlišnú ovocnú príchuť. Napríklad v pondelok mali jabĺčkový deň a veľa sa dozvedeli ako to bolo s jablkom Snehulienky a jej siedmich trpaslíkov. Zažili aj pravú „Melónomániu“- najveselší ovocný deň v znamení melóna. O zábavu teda nebola núdza.

Riaditeľka Kysuckej knižnice Blanka Králiková dodáva: „Som rada, že pilotný ročník detského tábora, organizovaného našou knižnicou, mal úspech. V tejto tradícii plánujeme pokračovať a verím, že ďalších táborníkov uvítame aj budúce leto“, uviedla Zuzana Jesenská z Kysuckej knižnice v Čadci. Foto: ilustračné


Vytvorené: 03.09.2013