Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

F. Linet : Drogou číslo jeden je na Kysuciach alkohol

F. Linet : Drogou číslo jeden je na Kysuciach alkohol

Čadca 17.01.2011 - Drogou číslo jeden je na Kysuciach alkohol, ktorý je vstupnou bránou do sveta iných omamných látok. Pri príležitosti dvojdňového vzdelávacieho seminára v oblasti prevencie drogovej problematiky to pre TASR uviedol náčelník Mestskej polície (MP) v Čadci František Linet.

Najúčinnejším spôsobom boja s drogovou kriminalitou mládeže je podľa Lineta spolupráca a výmena informácií najmä medzi samosprávou, školami, mestskou políciou, prokuratúrou, nemocnicou a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. "Chceme zvýšiť koordináciu a spoluprácu jednotlivých subjektov, ktoré majú do činenia s protidrogovou problematikou na komunálnej úrovni. Nemáme lepšiu šancu pripraviť sa na problém užívania drog, než vymieňať si informácie a pri akýchkoľvek konkrétnych zisteniach vedieť, ako má ktorá inštitúcia postupovať. Iba to nás môže posunúť vpred, a to vidíme momentálne ako najúčinnejší boj s touto kriminalitou," skonštatoval Linet.

Zdôraznil, že výnimkou nie sú 14 či 15-ročné deti pod vplyvom alkoholu. "Je to skutočne pálčivý problém, pokiaľ nájdeme na ulici takéto dieťa a je nutná hospitalizácia. Vzniká veľký problém, pretože ho musia umiestniť na oddelení, kde sú dajme tomu aj dvojročné deti. A väčšinou tí, ktorí sú pod vplyvom alkoholu, nekoordinujú a nekontrolujú svoje správanie. Takže si myslím, že je na mieste zmena legislatívy a zákonodarcovia by sa týmto mali zaoberať. Pretože veľké legislatívne diery nám mnohokrát sťažujú prácu," podotkol náčelník čadčianskej MP.

Doplnil, že situácia s podávaním alkoholu mladistvým sa mierne zlepšuje a mestskí policajti kontrolujú reštauračné zariadenia v denných i nočných hodinách. "Za minulý rok si nepamätám, že by sme riešili prípad podania alkoholu mladistvým, čo v minulosti bolo bežné. Aj keď sú v legislatíve diery. Napríklad, ak pristihnem niekoho, kto podá alebo umožní užitie alkoholického nápoja osobe mladšej ako 18 rokov, najvyššia bloková pokuta je 30 eur. Čo je úplne nedostačujúce a banálne. Mesto môže právnickej alebo fyzickej osobe uložiť pokutu do výšky 6639 eur, k čomu mesto Čadca už v minulosti pristúpilo," dodal Linet.

Na margo obnovenia záchytných izieb upozornil, že neslúžili iba na umiestňovanie opilcov. "Mnohokrát nájdeme človeka, ktorý je v bezvládnom stave a neschopný komunikácie, chôdze, nemá pri sebe doklad totožnosti. Jeden zo spôsobov, ako sa o neho postarať, môže byť umiestnenie v záchytnej izbe," povedal Linet.

Záchytné izby by podľa jeho vyjadrenia pomohli vyriešiť aj časté problémy žien s agresívnymi manželmi pod vplyvom alkoholu. "Smutné je, že aj keď situáciu vyriešime, upokojíme a dáme do stavu spred niekoľkých hodín, v 90 percentách agresor - muž pod vplyvom alkoholu ostáva doma, v teple a matka s malými deťmi je odkázaná ísť na ulicu alebo ku kamarátke," uzatvoril Linet.


Vytvorené: 17.01.2011