Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Spolupráca Kysuckého múzea s Policajným zborom v Čadci pokračuje ďalšími preventívnymi aktivitami

Spolupráca Kysuckého múzea s Policajným zborom v Čadci pokračuje ďalšími preventívnymi aktivitami

Čadca (7.3.2011) - Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa stane partnerom v realizácii projektu „Tvoja správna voľba“, ktorého predkladateľom bol Odbor komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Múzeum minulý rok úspešne zrealizovalo projekt „Spoznaj ľudovú tvorbu“, ktorý bol zameraný na prevenciu kriminality detí a mládeže. V Spoločnej prírodovednej expozícií v Krásne nad Kysucou a v Kaštieli Radoľa sa uskutočnilo pre deti kysuckých základných škôl šesť odborných prednášok s témami drogy, drogové závislosti a kriminalita, ktoré viedla mjr. Mgr. Jana Zlochová z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Čadci.

Okrem náučných besied múzeum pre školopovinné deti pripravilo v rámci projektu i tvorivé dielne. V podaní troch ľudových výrobcov prezentujúcich maľovanie na sklo, drotárstvo a zdobenie perníkov sa účastníci detského veku mohli dozvedieť čo všetko predchádza vzniku umeleckých diel z drôtu, perníkového cesta i skla.

V období od 21. marca do 4. apríla 2011 sa v priestoroch Kysuckého múzea v Čadci uskutočnia interaktívne tvorivé dielne, ktoré budú jednou z aktivít projektu „Tvoja správna voľba“. Bližšie o projekte informovala referentka špecialistka skupiny prevencie VO OR PZ Čadca mjr. Mgr. Jana Zlochová: „Cieľmi projektu je snaha o elimináciu trestnej činnosti pod vplyvom návykových látok a informovanie o škodlivosti ich užívania so zameraním na tabak, alkohol a marihuanu. Projekt je určený pre deti vo veku od 9 do 10 rokov, s využitím inovatívnych prístupov práce s deťmi formou interaktívnej tvorivej dielne. Do projektu bude zapojených 40 miest v rámci Slovenskej republiky a 20 miest v Moravskosliezskom a Olomouckom kraji v Českej republike. Realizovať ho bude 120 vyškolených animátorov z radov príslušníkov PZ a pracovníkov úradu verejného zdravotníctva. Celkovo sa predpokladá účasť 28 650 detí, pričom na Slovensku sa zúčastní približne 19 750 detí a v Českej republike 8 900 detí. Z okresu Čadca sa do projektu zapojí šesť základných škôl, so 487 žiakmi tretích a štvrtých ročníkov. Projekt je realizovaný v spolupráci s Mestskou políciou Čadca, Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Čadci a Kysuckým múzeom v Čadci.“ Veľmi dôležitým prvkom je samotná prevencia. Je namieste, ak sa jej venuje dostatočná pozornosť, ak sa deťom a mládeži dostávajú včas dôležité informácie, ktoré poukazujú na závislosti rôzneho druhu a tie môžu ovplyvniť ich budúci smer. Vďaka projektovej činnosti a samozrejme dostatočnej prevencii Policajného zboru a Kysuckého múzea sa podarí vytvoriť obraz o negatívnom fenoméne súčasnej doby, ktorým drogy bezpochyby sú, informovala Lenka Jancová z Kysuckého múzea v Čadci.
 


Vytvorené: 07.03.2011