Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Veľká noc ide v kaštieli Radoľa je podujatie so zvykmi a tradíciami viažucim sa k sviatkom jari

Veľká noc ide v kaštieli Radoľa je podujatie so zvykmi a tradíciami viažucim sa k sviatkom jari

Jar, jarné obdobie. Tak dlho očakávaná zmena po zime, mraze. Slniečko, pohoda, aj na duši, prebúdzanie prírody, mláďatká, teplý vetrík... Veľká noc je najstarším, najvýznamnejším kresťanským sviatkom, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Je to pohyblivý sviatok, ktorému predchádza obdobie štyridsaťdňového pôstu, v tradičnej kultúre späté i s obradným vynášaním zimy a prinášaním leta.

K samotným sviatkom Veľkej noci sa viazali najmä úkony súvisiace so zabezpečením hospodárskej prosperity. Dôležitú úlohu v tomto období zohrávala voda, s ktorou sa spájala predstava nového života a oheň so svojou očistnou funkciou. Magická moc bola pripisovaná i dotyku s čerstvou zeleňou, ako prostriedkom zabezpečujúcim zdravie. Veľký význam v tomto období malo i vajíčko symbolizujúce znovuzrodenie a kolobeh života.

Kysucké múzeum v Čadci, pripravuje k blížiacim sa Veľkonočným sviatkom v expozícií Kaštieľ Radoľa v rámci projektu "Tradičné zvykoslovie u nás a u susedov" z Operačného programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR 2007-2013, dňa 3. apríla 2011 podujatie "Veľká noc ide...". V programe sa Vám predstavia so zvykmi a tradíciami viažucich sa k sviatkom jari Folklórny súbor Mionší z Dolní Lomné z Českej republiky a Folklórny súbor Drevár z Krásna nad Kysucou. Tento mikroprojekt je spolufinancovaný Európskou úniou, z prostriedkov Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom. Na spolufinancovaní sa podieľa zriaďovateľ Kysuckého múzea v Čadci - Žilinský samosprávny kraj.

Program začína 3. apríla 2011 o 15.00 hod. v areáli Kaštieľa Radoľa.

  • Sprístupnenie výstavy Veľká noc s Jozefom Prázdnovským.
  • Obliekanie Moreny v podaní Folklórneho súboru Mionší z Dolní Lomné z Českej republiky.
  • Sprievod folklórnych súborov Mionší a Drevár s Morenou k potoku.
  • Účinkovanie FS Drevár z Krásna nad Kysucou.
  • Účinkovanie FS Mionší z Dolní Lomné.

Srdečne Vás pozývame a prajeme Vám, aby ste sviatky jari prežili v láske a v porozumení. O udalosti informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 22.03.2011