Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Tvorca 557 betlehemov Jozef Práznovský opäť vystavuje v Radoli s témou viažucou sa k Veľkej noci

Tvorca 557 betlehemov Jozef Práznovský opäť vystavuje v Radoli s témou viažucou sa k Veľkej noci

Zakladajúci člen Združenia nezávislých výtvarníkov ARTEFAKT v Žiline a predseda klubu ARTEFAKT región Žilina Jozef Práznovský sa už verejnosti predstavil neuveriteľným počtom betlehemov - až 557 kusov, ktoré si mohli návštevníci kaštieľa v Radoli pozrieť v decembri minulého roka. Jeho majstrovským dielom bol i betlehem s rozmermi 6 x 6 mm, ktorý bol vsadený do zrniečka čierneho korenia.
Jeho výtvarná tvorba je rozmanitá. Venuje sa kresbe, maľbe, grafike, kolážam, kombinovanej technike a plastike. V poslednej dobe svoj záujem vo výtvarnej tvorbe upriamil na figurálne kompozície.
V predveľkonočnom období a počas Veľkej noci výstavné priestory kaštieľa budú opäť patriť výtvarným prácam Jozefa Práznovského.

Tento krát sa predstaví sakrálnymi artefaktmi viažucimi sa k Veľkej noci - najväčšiemu kresťanskému sviatku. Dominantou výstavy bude socha sv. Jána Nepomuckého, ktorý je uctievaný ako mučeník spovedného tajomstva a patrón pri prírodných pohromách a povodniach. Jeho sochy možno nájsť na mnohých miestach, predovšetkým na mostoch. K zaujímavým dielkam výstavy patrí aj Krížová cesta v slepačom vajíčku, kraslice s osobnosťami zo svetovej histórie ako boli Napoleon Bonaparte, M.R. Štefánik, František Jozef I a mnohí ďalší.

Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a autor výstavy vás srdečne pozývajú na prehliadku tejto zaujímavej výstavy do Kaštieľa v Radoli, ktorá bude trvať od 1.4. do 29.4.2011. Informovala vedúca kaštieľa v Radoli Veronika Šarlinová.

Súvisiaci článok :

Rekordných 557 betlehemov vo výstavných priestoroch kaštieľa Radoľa


Vytvorené: 22.03.2011