Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Výstava diel známych ilustrátorov je sprístupnená v Kysuckej galérii v Oščadnici

Výstava diel známych ilustrátorov je sprístupnená v Kysuckej galérii v Oščadnici

Návštevník Kysuckej Galérie v Oščadnici má možnosť vidieť vo výstavných priestoroch KG v Kaštieli v Oščadnici výstavy z medzinárodného domu umenia pre deti z BIBIANY, centrom, ktoré podporuje rozvoj profesionálneho umenia pre deti. Výstava Ocenení slovenskí ilustrátori 1967-2009 zahŕňa diela 26 ocenených slovenských autorov z rokov 1967-2009 ktorí získali na BIB 26 cien Grand Prix BIB, Zlaté jablko BIB a Plaketu BIB. V obrovskej medzinárodnej konkurencii počas 22 ročníkov BIB získali 15 slovenskí ilustrátori: Albín Brunovský, Viera Bombová, Ondrej Zimka, Dušan Kállay, Miroslav Cipár, Róbert Dúbravec, Ľuba Končeková - Veselá, František Blaško, Robert Brun, Katarína Ševellová- Šuteková, Viera Gergeľová, Jana Kiselová - Siteková, Peter Uchnár, Ľuboslav Paľo, Martina Matlovičová - Králová.

Druhá výstava, Grand Prix BIB 1967 - 2009 predstavuje diela 22 autorov, ktorí získali Grand Prix na jednotlivých ročníkoch BIB. Návštevníci môžu vidieť na výstave ilustrácie autorov zo Španielska, Bieloruska, Česka, Iránu, Ruska, Japonska, Nemecka a Talianska. Na výstave sú tiež zastúpené ilustrácie autorov narodených na Kysuciach a to Ondreja Zimku (nar. 1937 v Turzovke), ktorý za svoju ilustračnú tvorbu získal prestížne ceny ako Plaketu BIB´69 a Plaketu BIB´71.

Ondrej Zimka inšpiráciu pre ilustrovanie detských kníh čerpá práve zo svojho detského obdobia prežitého na Kysuciach, ktoré sú známe svojou bohatou tradíciou v ľudových umeleckých prejavoch. Ilustračná tvorba Miroslava Cipára (nar. 1935 vo Vysokej nad Kysucou) tak isto získala mnohé ocenenia ako Plaketu BIB´73 a Plaketu BIB´77 a mnoho ďalších a je typická autorským štylizovaným rukopisom skladajúcim sa z jednoduchých geometrických tvarov poskladaných do bohatej farebnej kompozície, ktorá je odrazom jedinečnej fantázie. Medzinárodná prehliadka ilustrácií detských kníh má dlhoročnú tradíciu, ktorá sa uskutočňuje od roku 1967 každé dva roky v Bratislave a pri jej zrode stál jeden z najvýznamnejších slovenských ilustrátorov, Albín Brunovský. Výstava predstavuje široké spektrum výsledkov slovenskej ilustračnej tvorby a poskytuje možnosti návštevníkovi porovnať a konfrontovať ilustrácie s medzinárodnou ilustračnou tvorbou.

Názov výstavy: Ocenení slovenskí ilustrátori 1967-2009 a Grand Prix BIB 1967-2009
Miesto konania výstavy: Kysucká galéria v Oščadnici, Oščadnica 13, 023 01 Oščadnica
Trvanie výstavy: 26. 4. - 29. 6.2011


Vytvorené: 03.05.2011