Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Krásno nad Kysucou: V kultúrnom dome sprístupnili Sieň Františka Hübla

Krásno nad Kysucou: V kultúrnom dome sprístupnili Sieň Františka Hübla

19.05.2011 Krásno nad Kysucou - Široký a rôznorodý záber výtvarného talentu Františka Hübla prezentuje Sieň, ktorú dnes otvorili v Kultúrnom dome v jeho rodnom meste - v Krásne nad Kysucou.
Kolekcia vystavených diel je podľa kurátorky Paulíny Buchovej výberom zo zbierkového a dokumentačného fondu Kysuckej galérie. „František Hübel dokonale ovládal ľudskú i zvieraciu anatómiu, čo predznamenalo jeho smerovanie k figurálnej tvorbe. Na gymnáziu bol jeho vzorom akademický maliar a sochár Stanislav Bíroš. Po ukončení Gymnázia v Žiline pokračoval v rokoch 1953 – 1959 v štúdiu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v grafickom oddelení u profesora Vincenta Hložníka,“ uviedla Buchová.

Pripomenula, že po ukončení štúdia začal Hübel od roku 1962 pracovať ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. „Neskôr v slobodnom povolaní umelca. Venoval sa grafike, ilustrácii, maľbe i monumentálnej tvorbe. Zúčastňoval sa na výstavách tvorivej skupiny Život a na výstavách ilustrátorskej tvorby doma i v zahraničí. Za progresívnu ilustrátorskú tvorbu získal viacero významných ocenení - 1966, 1968, 1971 Ceny vydavateľstva Mladé letá, 1970 čestné uznanie Najkrajšia kniha roka, 1970 čestné uznanie IBA Lipsko,“ dodala Buchová.

František Hübel sa narodil v roku 1934 v Krásne nad Kysucou, kde prežil detstvo a rannú mladosť, čo sa podľa kurátorky v značnej miere odrazilo v jeho tvorbe. „Charakteristické prostredie kysuckého vidieka, jeho sociálne problémy, postavy na okraji spoločnosti, rovnako i architektonické a pracovné motívy sa stali trvalým inšpiračným zdrojom autorovej neskoršej voľnej tvorby. Vystavenú kolekciu diel dopĺňajú vizuálne zaujímavé, formátovo menšie farebné štúdie mužských tvárí a figúr z dedinského prostredia, na ktorých vidieť evidentný autorský humor až iróniu v osobitých nadsadených portrétnych a figurálnych štylizáciách,“ podotkla Buchová.

kysuce.sk, tasr, kg


Vytvorené: 28.05.2011