Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Chronicky chorým pacientom v Kysuckej nemocnici pomôže vecný dar

Chronicky chorým pacientom v Kysuckej nemocnici pomôže vecný dar

Čadca 18.01.2012 - Oddelenie dlhodobo chorých v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci dostalo vecný dar vo výške 1 800 € - 10 ks antidekubitných podložiek + 4 ks antidekubitných chráničov päty od Občianskeho združenia naša nemocnica v Čadci. Antidekubitné podložky s kompresorom patria v súčasnosti k najúčinnejším spôsobom prevencie preležanín. Ich princíp spočíva v striedaní zaťaženia tela pacienta voči matracu lôžka, na ktorom pacient leží.

Kompresor automaticky mení tlak vzduchu v podložke z jedného do druhého vzduchového okruhu každých 10 minút. Tzn., že každých 10 minút sú zaťažené iné časti tela pacienta, zachová sa tak mikrocirkulácia, prekrvenie tkanív. Doteraz v rámci prevencie dekubitov ošetrujúci personál musel polohovať pacientov každé 2 hodiny. V prípade už vytvorených dekubitov každú hodinu. Je to práca fyzicky veľmi vyčerpávajúca. Pri liečebných, ošetrovateľských a opatrovateľských úkonoch ošetrujúceho personálu a nedostatku personálu aj v ľudských silách často nezvládnuteľná.

Antidekubitný chránič päty umožňuje úplne odľahčenie päty, čo zabezpečuje neobmedzenú cirkuláciu krvi. Používanie týchto antidekubitných podložiek a antidekubitných chráničov päty zníži utrpenie pacientov, čo nemožno vyčísliť vo financiách, a významne uľahčí prácu ošetrujúceho zdravotného personálu. Starostlivosť o starých a chronicky chorých je často na okraji spoločenského záujmu, čo ale nie je náš prípad, práve naopak.

MUDr. Alena Marcová, primárka ODCH
foto: kysuckanemocnica.sk


Vytvorené: 26.01.2012