Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Pavol a Amália Kužmovci dostanú významné ocenenie Mesta Čadca

Pavol a Amália Kužmovci dostanú významné ocenenie Mesta Čadca

Čadca 20.02.2012 - Čestné občianstvo Mesta Čadca bude udelené manželom Amálii a Pavlovi Kužmovcom, umeleckým vedúcim DFS Kelčovan pri príležitosti 40. výročia založenia súboru. Najvýznamnejšie ocenenie mesta bude udelené manželom Kužmovcom za vynikajúcu reprezentáciu a šírenie dobrého mena mesta Čadca doma i vo svete. 

Slávnostné odovzdanie ocenenia sa uskutoční 04.mája 2012 v rámci slávnostného obradu v obradnej sieni Mestského domu v Čadci. Udelenie čestného občianstva bolo jednohlasne schválené na zasadnutí mestského zastupiteľstva dňa 16.02.2012.

Mgr. Pavol Kužma

Mgr. Pavol Kužma

V roku 1972 založil spoločne s manželkou pri ZŠ vo Vysokej nad Kysucou - Hornom Kelčove Detský folklórny súbor Kelčovan (od roku 1982 pôsobí pri DK v Čadci), ktorý významnou mierou prispel k zviditeľneniu Kysúc a Slovenska v zahraničí. Pod vedením Pavla Kužmu sa Kelčovan vypracoval medzi vrcholné folklórne súbory na Slovensku, stal sa viacnásobným laureátom národných súťažných prehliadok, uskutočnil stovky vystúpení na prestížnych domácich a zahraničných festivaloch. K najvýznamnejším úspechom patrí hlavná zlatá cena Zlatý Ajhasson na Svetovom festivale hier vo Francúzsku v roku 1981. Popri práci v oblasti folklóru sa venoval aj výkonnostnému športu v atletike a rozvíjal svoj literárny a vokálno-interpretačný talent.

Mgr. Pavol Kužma

V roku 1977 bol zakladajúcim členom a stal sa sólistom Miešaného speváckeho zboru Kysuca. Vo vedeckovýskumnej práci sa v oblasti ľudovej kultúry zameral na ľudovú pieseň a ľudové hudobné nástroje. Ako riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci sa zaslúžil o vyhlásenie Múzea kysuckej dediny a ľudovej architektúry vo Vychylovke za Národnú kultúrnu pamiatku. Za svoju prácu získal mnoho ocenení a vyznamenaní, štátne vyznamenania Za vynikajúcu prácu, Poctu Ministra kultúry SR významným osobnostiam.

Mgr. Amália Kužmová

Narodila sa 3. mája 1941 vo Vysokej nad Kysucou. Pedagogické vzdelanie ukončila v roku 1964 v Martine, ako učiteľka pôsobila v Oravskej Lesnej, vo Svrčinovci, v Turzovke a vo vo Vysokej nad Kysucou - Hornom Kelčove (v rokoch 1990 - 1995 ako riaditeľka). Bola členkou divadelného súboru Jána Palárika v Čadci, 10 rokov účinkovala vo folklórnom súbore Kysučan. Od roku 1972 so svojim manželom Mgr. Pavlom Kužmom vedenie Detský folklórny súbor Kelčovan, ktorý patrí medzi najlepšie umelecké kolektívy na Slovensku. Venuje sa výskumnej činnosti v oblasti ľudovej kultúry najmä so zameraním na ľudovú pieseň a zvyky. Od roku 1963 sa aktívne venuje rozvoju detskej výtvarnej tvorby na Kysuciach.

Výtvarné práce pod jej vedením obišli svet a získala množstvo ocenení na celoštátnych a medzinárodných výstavách. V rokoch 1977-1990 spievala v Miešanom speváckom zbore Kysuca. Získala štátne vyznamenanie Za vynikajúcu prácu, najvyššie vyznamenania v rezortoch školstva a kultúry, cenu pedagóga MŠ ST a ďalšie.

 

-sik-, foto: -sH-


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 20.02.2012