Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Ľubozvučné melódie a piesne heligonkárov z Kysúc v skanzene už tento víkend

Ľubozvučné melódie a piesne heligonkárov z Kysúc v skanzene už tento víkend

Nová Bystrica 09.05.2012 - Ľubozvučné melódie a piesne v podaní heligonkárov z Kysúc si môžete vychutnať v Múzeu kysuckej dediny a ľudovej architektúry vo Vychylovke. Dňa 13. mája 2012 sa Vám predstavia v programe Heligónka naša doslova umelci na slovo vzatí v hre na heligónku. O 13.30 hod. bude účinkovať na pódiu pri objekte Krčma z Korne skupina heligonkárov Romana Capeka zo Skalitého a Jozefa Smolku z Oščadnice. Tým, ktorí milujú jarnú prebúdzajúcu sa prírodu, ponúkame prechádzku skanzenom a jazdu vláčikom na Historickej lesnej úvraťovej železnice (HLÚŽ). Podujatie pre Vás pripravilo Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinský samosprávny kraj.

/Expozícia Múzea kysuckej dediny a ľudovej architektúry vo Vychylovke sa nachádza na GPS súradniciach Latitude: 49º 22' 55,424'' N, Longitude: 19º 5' 40,260'' E /

Heligónka

Heligónka je jedným z najobľúbenejších ľudových nástrojov. O jej pôvode kolujú všelijaké historky a o to, kde je jej pravá kolíska sa medzi sebou prú Rakúšania, Nemci a naši západní bratia Česi. My, Slováci sa do toho sporu nemiešame, i keď v niektorých historických prameňoch sa našli zmienky o výskyte niečoho ako jednoradová harmonika na Horných Uhrách už z obdobia Jánošíka. Vo všeobecnosti sa mnohé dokumenty časom postrácali, konkrétne fakty upadli do zabudnutia, a preto sa vychádza z toho čo zostalo, alebo jednoducho z toho, čo sa momentálne považuje za „pravdivejšiu pravdu“.

Heligónky sú v podstate diatonickými harmonikami a i spôsob hry na nich je identický. Rozdiel však je len v tom, že na ľavej (basovej) strane majú vmontované tzv. heligónové basy, ktoré dávajú heligónkam charakteristický hlas. Zvuk heligónových basov je hlbší a výraznejší čím pripomína zvuk trúbky - heligónky. Práve od nej tieto harmoniky, resp. od podobného charakteru hlasu basov dostali názov heligónky. Pri zbežnom pohľade na diatonickú harmoniku sa teda nedá hneď určiť, či je to heligónka alebo nie. Musí sa to len počuť, no zvuk heligónových basov je nezameniteľný.

D.H. Kysucké múzeum v Čadci


Vytvorené: 09.05.2012