Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kuje kováč podkovičku - Prezentácia kováčskeho remesla v skanzene vo Vychylovke

Kuje kováč podkovičku - Prezentácia kováčskeho remesla v skanzene vo Vychylovke

Prezentácia kováčskeho remesla, program spestrí ľudová hudba FS Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta, nebudú chýbať voňavé kapustniaky.
Múzeum kysuckej dediny a ľudovej architektúry Nová Bystrica - Vychylovka je posiata drevenicami nielen zo zátopovej oblasti Riečnica a Harvelka, ale aj z iných oblastí Kysúc, medzi ktorými nechýba Kováčska vyhňa v usadlosti Do Poništa.

V nedeľu 19. augusta 2012 Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj pripravili pre návštevníkov prezentačne podujatie, ktoré sa nesie pod názvom Kuje kováč podkovičku.
Od 11.00 hod. si návštevníci môžu pozrieť tvorivú prácu šikovných kováčov prezentujúcich remeslo našich predkov. Podujatie obohatí svojím účinkovaním od 13.00 do 15.30 hod. Ľudová hudba Folklórneho súboru Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta priamo pri objekte Kováčska vyhňa pri usadlosti Do Poništa.

Počas dňa nebudú chýbať tradičné voňavé kapustniaky, pripravené na dobovej peci priamo v objekte Do Rybov. Otvorené pre verejnosť pondelok až piatok od 9.00 do 17.00 hod., sobota a nedeľa od 9.00 do 18.00 hod. Tým ktorí majú radi jazdu vláčikom, ponúkame zviesť sa na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá prechádza pozdĺž Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka.

Kováčstvo - špecializované remeslo

Kováči zhotovovali také významné a pre každodenný život nevyhnutné predmety, ako sekery, nože, motyky, čakany a iné poľnohospodárske nástroje, a preto boli v starších dejinách ľudstva najvýznamnejším remeslom vôbec. Kováčstvo patrilo aj na dedinách k tým druhom prác, ktoré sa prvé začali oddeľovať ako špecializované remeslá. Aj tak dedinský kováč pomerne dlho mohol robiť len podradnejšie práce, najmä opravy železného náradia, zatiaľ čo nové výrobky mali povolené vyrábať iba cechoví kováči v mestách. V dedine býval zväčša len jeden kováč, ba v niektorých oblastiach bol iba jeden pre viacero dedín. Kováč, často ako jediný remeselník v dedine, si práve svojou jedinečnosťou udržal zvláštne postavenie.

Cestovný poriadok Historickej lesnej úvraťovej železnice:
9.15, 10.30, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00+
+ premáva v soboty a nedele
Bližšie informácie Vám ponúkame:
www.kysuckemuzeum.sk e-mail: skanzen@kysuckemuzeum.sk, zeleznicka@kysuckemuzeum.sk
atitude: 49º 22' 55,424″ N,Longitude: 19º 5' 40,260″ E,Latitude: 49º 23' 18,383″ N,Longitude: 19º 6' 46,427″ E
Srdečne Vás pozývame a prajeme deň plný zážitkov.

Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci
foto: KM

 


Vytvorené: 14.08.2012