Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Na Rozprávačskom Lodne sa zišlo 31 rozprávačov

Lodno 2. júna (TASR) - Tridsaťjeden rozprávačov sa zišlo počas tohto víkendu na XVI. ročníku celoštátnej súťažnej prehliadky rozprávačov Rozprávačské Lodno v kysuckej obci Lodno. Hlavnú cenu získala Mária Caunerová z Kostolišťa za úspešný vstup na scénu Rozprávačského Lodna.

Rozprávači museli podľa Boženy Slaninákovej z Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci zvládnuť vystúpenie v slovenskom jazyku, hovorovej reči alebo nárečí do ôsmich minút. „Každoročne sa tu schádzajú rozprávači z rôznych kútov Slovenska, napríklad zo Spiša, Záhoria či Liptova. Pravidelne pátrame aj po kysuckých rozprávačoch. Možno ich je tu viac, ale ešte stále nenašli odvahu postaviť sa na javisko a vyrozprávať nejaký príbeh. Tento rok vystúpilo aj 5 detí. Čo je potešujúce, pretože deti sa aj v tejto dobe učia rozprávať a nesedia stále pri počítačoch,“ povedala Slanináková.

Poslaním prehliadky je odborne, spolupatrične, metodicky i dokumentačne podporovať, rozvíjať, zaznamenávať a uchovávať estetické čaro, poznávacie a umelecké hodnoty pôvodného rozprávačstva, uchovávať krásu a pestrosť slovenskej reči a citlivo ju rozvíjať vo vlastnom ústnom podaní,“ uviedla riaditeľka KKS v Čadci Silvia Petreková.

Doplnila, že vyvrcholením dvojdňového maratónu bol galaprogram pod názvom Slová z ticha zrodené. „Rozprávači na ňom môžu v absolútnom pokoji znovu predstaviť tohtoročný príspevok pred publikom. A treba povedať, že veľakrát sú uvoľnenejší a možno ešte lepší ako v rámci súťaže, pretože z nich už opadla tréma,“ podotkla Petreková.

Iniciátorom súťažnej prehliadky rozprávačov bol podľa starostky Lodna Alžbety Suriakovej kysucký rodák, spisovateľ Dušan Mikolaj. „Zistil, že to na dedinách vymiera. Kedysi sa drápalo perie a pri tom sa prebrali všetky klebety. Čiže nadviazal na to, že by to mohlo takýmto spôsobom pokračovať v Lodne. A ľudia by sa tu prišli vyrozprávať, poklebetiť aj medzi sebou. Je to 16. ročník a niektorí rozprávači prichádzajú 16 rokov. Myslím si, že je to úspech a asi sa im tu páči,“ skonštatovala Suriaková.

Celoštátnu súťažnú prehliadku rozprávačov pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci  organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Obec Lodno s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Žilinského samosprávneho kraja.

Zdroj: TASR (P. Ďurčo)


Vytvorené: 25.06.2013