Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Na Kysuciach pribudli sochy rozprávkových bytostí Maťka a Kubka

Na Kysuciach pribudli sochy rozprávkových bytostí Maťka a Kubka

Stará Bystrica, 17.9.2013 - V Starej Bystrici ukončili etapu medzinárodného projektu, ktorý sprevádzal Kysucké kultúrne stredisko v Čadci i partnerov prípravami a realizáciou od marca tohto roku. Prehĺbila sa tak vzájomná spolupráca v oblasti kultúrno-spoločenských aktivít, cestovného ruchu a turizmu s poľským partnerom. Traja slovenskí a dvaja poľskí ľudoví rezbári predstavili svoj talent prostredníctvom piatich monumentálnych sôch, a tie už od júna zdobia Aleju zvrchovanosti v jednej z najnavštevovanejších obcí na Kysuciach - v Starej Bystrici.

Piatok 13. septembra 2013 sa konala slávnostná vernisáž k prezentácii vytvorených rezbárskych diel a otvoreniu fotografickej výstavy k tomuto projektu. Po odbití osemnástej hodiny Slovenským orlojom zaspievala pieseň Kraj domáca Folklórna skupina Polianka.

Autori rozprávkových bytostí Anton Kadura s Jozefom Rakovanom sa dohodli, že jeden bude chvíľu Maťkom a druhý Kubkom, a tak Starú Bystricu krášlia títo dvaja valasi, ktorých pozná zrejme každé dieťa, každý milovník tradičných slovenských rozprávok. Ján Podsklan vyrezal počas umeleckého plenéra Valibuka - ten na okraji aleje stráži všetkých ostaných. Cezhraničného partnera zastupovali páni Henryk Jan Stanclik a Stanislaw Kwaśny, ktorí svoje diela postavili do symbolického protikladu - usmievavá Ježibaba a krásna Víla.

Pretože spolupráca s partnermi i rezbármi prebiehala výborne, Kysucké kultúrne stredisko ako hlavný organizátor projektu odovzdal všetkým zainteresovaným ďakovné listy. Potom si už prítomní mohli pozrieť výstavu v Galérii pod Slovenským Orlojom (výstavu si môžete pozrieť i vy až do 31. októbra 2013). Neskôr sme sa presunuli do Aleje zvrchovanosti, kde autori prítomným priblížili svoje diela. Príjemnú atmosféru umocňovali muzikanti z Ľudovej hudby Remišovcov z Lutíš, uviedla Katarína Belková.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 18.09.2013