Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Colníci odhalili v Starej Bystrici nelegálnu pálenicu

Colníci odhalili v Starej Bystrici nelegálnu pálenicu

Stará Bystrica 5. februára (TASR) - Žilinskí colníci odhalili v stredu 3. februára v kysuckej obci Stará Bystrica nelegálnu pálenicu, ktorá bola práve v prevádzke. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

Starú Bystricu podľa nej žilinskí colníci v minulosti viackrát monitorovali, pretože mali informácie o nelegálnej činnosti. "Podarilo sa im ich potvrdiť, keď v hospodárskej budove na záhrade pristihli osoby používať nelegálne zariadenie na výrobu liehu priamo v plnej prevádzke. V miestnosti mali aj dva plastové sudy naplnené tekutinou. Podľa vyjadrenia jedného z nich malo ísť o 130 litrov prvýkrát vypáleného liehu, z ktorého colníci odobrali vzorky. Tie poputujú do laboratória na odbornú expertízu, aby sa mohol tovar presne identifikovať," uviedla hovorkyňa CÚ Žilina.

Doplnila, že držiteľ liehu bude musieť zaplatiť spotrebnú daň, ktorá je predbežne vyčíslená na 421 eur. "Pálenicu aj tekutinu v sudoch zabezpečili a prípadu sa teraz venuje vyšetrovateľ finančnej správy. Majiteľ týchto vecí čelí podozreniu zo spáchania trestného činu nepovolenej výroby liehu a neoprávneného prechovávania zariadenia na výrobu liehu. Ochrana zdravia obyvateľstva je jednou z úloh colníkov a práve odhalením načierno páleného liehu sa snažia zabrániť vážnym zdravotným problémom, ktoré by mohli nastať u ľudí po jeho konzumácii," dodala Chríbiková.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 09.02.2016