Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Javornícku magistrálu zdolalo 200 milovníkov bežkovania

Javornícku magistrálu zdolalo 200 milovníkov bežkovania

Čadca 4. februára (TASR) - Približne dve stovky milovníkov bežeckého lyžovania prilákal dnešný šiesty ročník prechodu bežkárskou Javorníckou magistrálou. Pred štartom pokrstil predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár najnovšiu publikáciu s názvom Javorníky - veľká kniha o nemalom pohorí. Atmosféru navodila aj ľudová pieseň o Javorníkoch, ktorú pre túto príležitosť zložili heligonkárky sestry Bacmaňákové.

"Javornícka magistrála je neoddeliteľnou súčasťou Kysúc, ktorá žije v každom ročnom období a v zime je plná najmä bežkárov. Tento rok bola snehová nádielka veľmi žičlivá a bežkostopu sme tak mohli ratrakom vytvoriť začiatkom decembra, odkedy sa tu nepretržite bežkovalo. Aj keď sa už sneh začína pomaly topiť, trasa je stále zjazdná, preto verím, že si ju ešte užijeme," povedal Blanár.

ŽSK sa stará o stopu z Makova - Kasární až na Husárik a vytvára približne 54 kilometrov upravených bežeckých tratí. "Podmienky na trase si môžu záujemcovia jednoducho pozrieť aj z pohodlia domova ešte predtým, ako na Javorníky vyrazia. Ratrak sleduje GPS zariadenie a vysiela údaje priamo na oficiálnu stránku samosprávneho kraja, kde sú zverejnené tiež údaje o hĺbke snehu, teplote či prípadných prekážkach," upozornila vedúca oddelenia cestovného ruchu na Úrade ŽSK Barbora Zigová.

Ako doplnil Blanár, v osade Bielovci na Semeteši sa nachádza aj webkamera, ktorá vysiela najnovšie zábery z magistrály. "Bežkovanie v Javorníkoch je výnimočný zážitok a milovníci tohto športu si môžu dokonca vybrať, či pôjdu po dlhšej viac ako 50-kilometrovej trase alebo si zvolia tú kratšiu 12-kilometrovú," dodal.


Vytvorené: 07.02.2017