Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Červený nos oslávil svoje 15. narodeniny aj so seniormi na Kysuciach - v Horelici aj v Oščadnici

Červený nos oslávil svoje 15. narodeniny aj so seniormi na Kysuciach - v Horelici aj v Oščadnici

Čadca 29.10.2019 - Vo svojom živote toho zažili veľa. Radosti, starosti, pekné aj smutné chvíle. Niečo sa podarilo, niečo by možno urobili inak… Chceli by sa s týmito skúsenosťami či spomienkami podeliť. Mnohokrát však nemajú s kým. Seniori sa často cítia osamelí, zbytoční… Hoci stále majú čo dať.  Aj preto naši profesionálni zdravotní klauni v rámci programu Smiech nepozná vek navštevujú pravidelne seniorov v 31 seniorských zariadeniach a na geriatrických oddeleniach nemocníc po celom Slovensku. Cieľom programu, ktorý už druhý rok podporili aj lekárne Dr.Max, je priniesť dôvody na radosť, smiech a vzbudiť hlboký emocionálny zážitok v senioroch žijúcich v seniorských zariadeniach.

Klauni si chodia k seniorom po radu

Zdravotní klauni okrem iného nenásilne nútia seniorov pracovať s pamäťou a príjemnými spomienkami, v ktorých sa vrátia do svojich mladých čias a čerpajú z nich pozitívnu energiu, radia zdravotným klaunom, ako vyriešiť ich ,,náročné klaunské situácie”. „Tieto zdanlivo nenápadné momenty, kedy sa seniori stávajú radcami a dostane sa im vypočutia, sú často veľmi silným impulzom pre vnímanie ich vlastnej hodnoty,“ tvrdí koordinátorka projektu Smiech nepozná vek Eva Okoličániová.

Narodeninové turné

Počas októbra sa združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors rozhodlo zorganizovať navyše ďalších 15 klaunských návštev v seniorských zariadeniach, ktoré zdravotní klauni pravidelne nenavštevujú. 

“Aj takýmto spôsobom sme oslávili 15. výročie, ktoré si tento rok pripomína naše združenie,” vysvetľuje Zuzana Ambro, výkonná riaditeľka o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors. “Podobne ako sme naše 15. narodeniny oslávili 1. apríla v uliciach s ľuďmi, ktorí nás bežne nestretávajú v nemocniciach, októbrové klauniády sme pripravili ako darček pre seniorov, ktorých nenavštevujeme pravidelne. Aj téma celej klauniády sa niesla v duchu oslavy narodenín, nechýbala ani originálna torta z dreva, pesničky či tanec,”  dopĺňa Zuzana Ambro.

Do zariadenia pre seniorov v Čadci Horelica zavítali klauni 15. októbra 2019

Sociálna pracovníčka zo zariadenia Martina Stráňavová zhodnotila klaunskú návštevu takto:

Zdravotní klauni nás navštívili hneď zrána, aby všetko stihli. Priniesli so sebou plnú tašku pozitívnej energie, ktorú sa rozhodli rozdať medzi našich klientov. Neobišli ani jednu izbu.  Pani Agátka a pán Emil sa venovali každému klientovi osobitne. Vyčarili úsmev na tvári svojím humorom, tancom, spevom a hrou na ukulele. Najskôr sa pekne zdvorilo predstavili a uvítali svoj prvý tohtoročný folklórny koncert „Makovička“. Slzy šťastia a radosť v očiach našich seniorov bolo ihneď vidieť. Klauni dokázali zmeniť izby na čarovný a veselý svet. Spoločne sme si zaspievali „Jedna ruža, dve ruže“, „Lístoček z brezy“, „Slovenské mamičky a Kukulienku“. Táto návšteva bude určite dlho hlavnou témou našich rozhovorov.

A 28. októbra potešili zdravotné klaunky seniorov v zariadení Biely Orgován v Oščadnici. „Zdravotní klauni prišli a rozosmiali celé zariadenie, Starkých aj zamestnancov,“ hovorí jeho riaditeľka Veronika Melicherová a pokračuje: „Na umelcov z OZ.Červený nos - Cowndoctors sa vždy tešíme. Boli u nás už viackrát a vždy nám bolo s nimi veselo.  Vtipné rozhovory, pohotové reakcie, smiech, dobrá nálada a úžasná ľudskosť, ktorá z účinkujúcich vyžaruje do nášho zariadenia patrí. Majú  schopnosť improvizácie, tvorivosť a nepochybnú radosť z práce, čo prispelo k výbornej atmosfére. Naozaj sme sa nasmiali. Zo srdca ďakujeme.“

Narodeninové turné finančne podporujú lekárne Dr.Max. „Seniori si zaslúžia našu mimoriadnu úctu a mali by sme im venovať dostatočnú pozornosť a opateru. Okrem starostlivosti, ktorú tým skôr narodeným poskytujeme v našich lekárňach, sme vstupovali aj do spolupráce a partnerstva pri programe Smiech nepozná vek. Podpora špeciálnych návštev bola je preto pre nás celkom prirodzená. Navyše v októbri, mesiaci symbolicky venovanom úcte starším, poskytnú naši odborníci z lekární vo vybraných seniorských zariadeniach špeciálne merania a poradenstvo,“ uviedol generálny riaditeľ lekární Dr.Max Jan Žák.


Fotogaléria k článku :

cerveny-nos-turne-horelica1.jpg
cerveny-nos-turne-horelica2.jpg
cerveny-nos-turne-horelica3.jpg
cerveny-nos-turne-oscadnica1.jpg
cerveny-nos-turne-oscadnica2.jpg
cerveny-nos-turne-oscadnica3.jpg
cerveny-nos-turne-oscadnica4.jpg
Vytvorené: 29.10.2019