Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Akreditovaná britská metodika výučby detí už aj v Čadci

Akreditovaná britská metodika výučby detí už aj v Čadci

Ako ovplyvnila korona jazykové vzdelávanie v Akadémii vzdelávania Čadca a aké novinky pripravuje pre svojich klientov v novom školskom roku? Opýtali sme sa riaditeľky AV Čadca o.z. Mgr. Jany Krkoškovej.

Tento polrok bol ovplyvnený korona krízou, ako sa to dotklo jazykových kurzov vo vašej jazykovej škole?

Dotklo sa nás to samozrejme veľmi, nakoľko sme od 12. marca museli prerušiť vyučovanie v kurzoch pre dospelých aj deti a v podstate do konca júna sme nemohli fungovať normálne ako po iné roky. Tak ako všetci aj my sme mysleli, že to bude na 2 týždne ,ale žiaľ nebolo. Keď sme si uvedomili, že to môže byť dlhšie obdobie, začali sme vyučovanie tak, ako skoro všetky jazykové školy na svete, formou ONLINE lekcií. Nebolo to jednoduché ani pre nás, ani pre našich klientov, ale vzhľadom na podmienky sme to myslím celkom zvládli. Nechceli sme, aby naši účastníci kurzov „vypadli z angličtiny“ na také dlhé obdobie a hlavne rodičia detí boli radi, že ich deťom, ktoré mali výpadok učenia aj v škole, niekto pomohol a udržal ich úroveň angličtiny aspoň online formou. 

Máme za sebou letné prázdniny, ako vyzerali u Vás v Akadémii vzdelávania Čadca?

Vzhľadom na komplikovanú situáciu sme mali obavy či budeme môcť realizovať 7. ročník AKADKO denného anglického jazykového tábora, ktorý je veľmi obľúbený a úspešný. Našťastie nám to bolo umožnené a tak sme zrealizovali 4 turnusy tábora so zaujímavým programom a sme radi, že ako sa zdá, deti sa k nám radi vracajú. Okrem letných táborov nám fungovala aj letná anglická jazyková škola formou individuálnych kurzov a doučovaní. Takže sme radi, že to u nás opäť ožilo avšak s prísnym dodržiavaním  všetkých  hygienických  pravidiel. 
Ako predpokladáte, že bude vyzerať september 2020 vo vašich kurzoch?

Veríme, tak ako asi všetci, že normálne. Ale žiaľ to dnes nikto nevie predpokladať. My sme sa počas leta pripravovali a absolvovali sme webináre a vzdelávania ohľadom ONLINE učenia, aby sme boli pripravení na možný ďalší výpadok v prezenčných kurzoch. Ale zápis začneme tak ako vždy koncom augusta a budeme dúfať, že nový školský rok prebehne face to face – ak nie, sme na to pripravení. Ja osobne si myslím, že  je dôležité snažiť sa aj počas neštandardných situácii, tak  ako sme to zažili tento polrok, skúsiť fungovať a nevzdávať sa  svojich koníčkov a záľub ku ktorých štúdium jazyka určite patrí. Mnoho našich klientov – dospelí aj deti boli radi, že sa mohli zapojiť do online vyučovania a znova sa aspoň takýmto spôsobom dostať do kolektívu a zlepšovať si svoje jazykové a v konečnom dôsledku aj počítačové zručnosti. 

Pripravili ste okrem online kurzov aj nejaké iné novinky pre Vašich klientov?

Áno, ani počas výpadku prezenčnej výuky sme nezaháľali – podali sme žiadosť o grant v programe Erasmus + - Vzdelávacie mobility a boli sme s našim projektom „Angličtina naprieč generáciami“ úspešní a grant sme získali. V praxi to znamená, že naši lektori už po 4 krát vycestujú do Veľkej Británie a zúčastnia sa kurzov pre učiteľov angličtiny. Vzdelávanie lektorov a ich motivácia je pre nás veľmi dôležitá, lebo práve oni sú tí, ktorí sa stretávajú s našimi klientami.
Taktiež sme požiadali o dotáciu, aby sme mohli pokračovať v projekte Senior Akadémia, kde už dlhoročne vzdelávame seniorov napr. aj v anglickom jazyku. Prihlásili sme sa aj do súťaže Európska značka pre jazyky, čo je iniciatíva Európskej komisie na podporu jazykového vzdelávania. Boli sme 3x nominovaní na NAJ jazykovú školu v Žilinskom kraji, kde sme minulý rok získali 2. miesto a chýbal nám 1 hlas k získaniu prvého miesta. Ale hlavne sme počas leta podpísali licenčnú zmluvu na WOW English – čo je celosvetovo populárna britská metodika Wattsenglish na učenie detí vo veku od 3 -11 rokov –a to je pre nás úžasný úspech a zároveň aj veľká výzva.

Stali ste sa teda licenčným centrom britskej metodiky Wattsenglish a ste jej výhradný zástupca v okrese Čadca? Čo je podstatou tejto novej metodiky?

Naša jazyková škola je najstaršia v regióne – fungujeme od roku 1997. Kurzy pre dospelých už teda úspešne fungujú viac ako 23 rokov podľa nastavenej metodiky podľa ktorej v našich kurzoch začali učiť aj britskí lektori. Čo nás trápilo bola situácia v učení malých detí a detí na 1. stupni ZŠ. Dlho sme hľadali vhodnú a zaujímavú metodiku na výučbu tejto vekovej kategórie pretože to nie je o tom, že detičky stále každý rok začínajú s tým istým - naučia sa počítať do 10, základné farby, názvy hračiek a pod. a prevažne je to skôr taká „škôlka“ kde sa maľuje a niečo spieva a recituje. To nebola moja predstava. Tiež mám malého syna a viem ako prebieha vyučovanie pre malé deti v rôznych zariadeniach a jazykových školách. Preto som hľadala niečo ucelené, systematické s dostatočnou podporou pre deti, učiteľa aj rodičov a hlavne niečo čo bude deti baviť a poskytne im možnosť bilingválneho učenia sa. Zvažovala som dva britské koncepty a nakoniec sme sa rozhodli pre Wattsenglish. Je to britská metodika výučby angličtiny pre deti vo veku od 3 do 11 rokov – založená na psycholingvistickom základe s úžasnou interaktívnou podporou.  WoW English má krásne učebné materiály, ktoré majú aj akreditáciu Ministerstva školstva SR ,čo je znakom ich kvality. Je to systém založený na princípe bilingvalizmu a postupne nabaľuje nielen slovnú zásobu, ale aj gramatiku už aj pri malých deťoch. Táto metodika sa využíva v 30 krajinách sveta a sme radi, že ju môžeme ponúknuť aj našim deťom v okrese Čadca. V lete sme absolvovali školenie lektorov v Bratislave, máme učebné materiály a tešíme sa ako to bude fungovať s našimi deťmi. Je to angličtina, ktorá sa dá vyučovať aj v škôlkach, v kurzoch ale aj individuálne. V prípade kurzov sa jedná o skupinky detí 6 – 8, čo zaručuje efektivitu vzdelávania. Veľkou výhodou tohto konceptu je naozaj úžasná podpora online materiálov, videí dokonca aj aplikácie pre rodičov, aby vedeli trénovať naučenú látku aj doma – a to je niečo, čo bude určite baviť deti aj rodičov. A čo je nemenej dôležité je, že táto metodika vie bez problémov fungovať aj formou ONLINE vyučovania aj pri malých deťoch a to je pre nás vzhľadom na skúsenosti z poslednej doby veľmi dôležité. Pripravujeme aj možnosť vyučovanie detí spolu s rodičmi v sobotu – dieťa na WoW English a v tom istom čase rodič na konverzačnom kurze.

Zdá sa, že deti sa majú na čo tešiť a čo ostatné vekové skupiny?

Samozrejme, že myslíme aj na ostatných klientov. Okrem už spomínaného online vyučovania pre dospelých, študentov či maturantov, budeme samozrejme ponúkať klasické prezenčné kurzy. V prípade dospelých realizujeme kurzy podľa vedomostnej úrovne v miniskupinkách prípadne aj DUO kurzy čiže kurzy vo dvojici, konverzačné kurzy, minikurzy pre dámy „Ladies club“ , Family WoW club a pod. Študenti stredných škôl majú možnosť pripravovať sa postupne na maturitu v našich kurzoch a samozrejme ponúkame prípravné kurzy pre maturantov vo všetkých úrovniach. Naša jazyková škola má hlavnú zásadu a tou je správne rozdelenie účastníkov kurzov podľa veku a vedomostnej úrovne a pokiaľ možno malé skupinky - pri dospelých máme priemer v skupine 6 účastníkov a pri deťoch 8 účastníkov. Inak je výuka neefektívna. 

Čo by ste zaželali našim čitateľom ?
Samozrejme hlavne pevné zdravie a chuť vzdelávať sa. Budeme radi, ak sa niektorí u nás zastavia a vyberú si zaujímavý kurz pre seba alebo svoje dieťa.
www.akademiacadca.sk
FB:  Akadémia vzdelávania Čadca
 


Fotogaléria k článku :

lektorky-av-cadca-na-skoleni-wow-english.jpg
whttsenglish.jpg
let-avca-uzky.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 24.08.2020 | Čitateľov: 1560