Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

ŽSK: Zástupcovia nemocníc vyhodnotili situáciu ako veľmi kritickú

ŽSK: Zástupcovia nemocníc vyhodnotili situáciu ako veľmi kritickú

Žilina 18.11.2022: Na Úrade ŽSK sa dnes uskutočnilo stretnutie so zástupcami nemocníc pôsobiacich na území Žilinského samosprávneho kraja. Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia Liptovskej nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci, Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou v Dolnom Kubíne, Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, Univerzitnej nemocnice Martin a predstavitelia Krajského operačného strediska. Stretnutia sa zúčastnila  Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK a Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

Situáciu vyhodnitili ako veľmi kritickú

Všetci účastníci stretnutia vyhodnotili aktuálnu situáciu súvisiacu s výpoveďami lekárov ako veľmi kritickú. „V prípade platnosti reálnych výpovedí lekárov považujeme za jediné riešenie vyhlásenie núdzového stavu, to znamená pozastavenie plánovaných výkonov, utlmenie onko operatívy a môže to spôsobiť aj predĺženie dojazdových časov transportu pacientov na regionálnej úrovni,“ informovala krátko po stretnutí riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. 

Zdravotnú starostlivosť budú zabezpečovať v maximálnej možnej miere

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK dodala: „Je pre mňa nepochopiteľné, že dnešného koordinačného stretnutia sa nezúčastnil zástupca našej Hornooravskej nemocnice v Trstenej a tiež Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, akoby neboli súčasťou regiónu. No aj napriek hroziacemu scenáru, zástupcovia ostatných regionálnych nemocníc na dnešnom stretnutí deklarovali zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v maximálnej možnej miere pre všetkých obyvateľov kraja. Vyzývame všetkých aktérov - LOZ i vládu SR aby čo najskôr doriešili aktuálnu krízu v zdravotníctve a spoločne nastavili kroky do budúcna, smerujúce k zlepšeniu stavu v zdravotníctve. V tomto budeme radi nápomocní“, informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

foto: ilustračné: ŽSK


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 21.11.2022