Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Návšteva predsedu Žilinského samosprávneho kraja v Čadci

Návšteva predsedu Žilinského samosprávneho kraja v Čadci

Dňa 04.12.2008 sa konalo v priestoroch veľkej zasadačky MsÚ v Čadci pracovné stretnutie predsedu Žilinského samosprávneho kraja

Juraja Blanára

, primátora mesta Čadca

Jozefa Vražela

, poslancov Mestského zastupiteľstva v Čadci a zamestnancov MsÚ Čadca.

V rámci pracovného stretnutia boli prejednávané aktuálne témy, týkajúce sa dopravnej infraštruktúry mesta, možného premiestnenia kultúrnych inštitúcií, patriacich do zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a ponúknutie odkúpenia pozemkov pod domovom sociálnych služieb Žarec. Podľa slov Juraja Blanára, je Žilinský samosprávny kraj v meste Čadca významne etablovaný, nakoľko inštitúcie ako sú: Kysucká nemocnica, Kysucká knižnica, Kysucké múzeum, Kysucká galéria, sociálne zariadenia a stredné školy partia do jeho zriaďovateľskej pôsobnosti . Do týchto inštitúcii bolo v priebehu minulého roka, zo strany Vyššieho územného celku investovaných niekoľko miliónov korún.

Nemalá investícia išla aj do údržby, úpravy ciest (Milošová, Čadečka), ktoré rovnako spadajú do pôsobnosti samosprávneho kraja. Juraj Blanár: „ Celkovo sme investovali do našich zariadení 50 miliónov korún na kapitálových výdavkov , do úpravy a opravy ciest prímestských časí to bolo 9,5 milióna korún, posilnili sme strojne náš závod Kysuce na správu a údržbu ciest, nákupom nových strojov vo výške 31 miliónov korún. Z tohto môžete vidieť , že v tomto regióne sa investuje a Žilinský samosprávny kraj má záujem, aby sa to rozvíjalo ďalej.“ Prioritnou témou, ktorú predložilo mesto Čadca na pracovnom stretnutí bola Preložka cesty II/487 Čadca - Turzovka - Makov, ktorá je považovaná za druhú najdôležitejšiu pozemnú komunikáciu.

V súčasnosti táto cesta prechádza centrom mesta , čoho následkom je zhoršenie dopravnej situácie v centre. Táto cestná komunikácia vytvára zbernú komunikáciu, v ktorej sa mieša nadregionálna doprava s vnútornou dopravou mesta. Prevažne úsek cesty na Májovej ul. je silne zaťažený vnútornou dopravou. Východisko z danej situácie vidí mesto Čadca v pretrasovaní úseku cesty II/487 mimo centrálnej mestskej zóny. Stavbu tejto cesty v minulosti zabezpečoval správca SSC Žilina, zmenou správcovstva prešla cesta II/487 do správy Žilinského samosprávneho kraja. Týmto úkonom bola investičná príprava zastavená. Podľa Juraja Blanára ide o veľmi náročnú investíciu, ktorá si vyžaduje mimorozpočtové zdroje. Nakoľko je výstavba pozemnej komunikácie Čadca -Turzovka- Makov v územnom pláne Žilinského samosprávneho kraja, budú sa v priebehu roka hľadať finančné prostriedky na jej výstavbu. V oblasti dopravnej infraštruktúry, je podľa Juraja Blanára , nevyhnutné začať aj s výstavbou cestnej siete, predovšetkým diaľnice D3, ktorá spája cestu od Žiliny po hranice Slovenska s ČR a Poľskom.

Ocenil snahu mesta, ktoré vo veci trasy diaľnice D3 vydalo právoplatné rozhodnutie, a prisľúbil, že Žilinský samosprávny kraj urobí všetky potrebné kroky na dobudovanie diaľnice. Mesto Čadca oboznámilo Juraja Blanára i so zámerom rekonštruovať Palárikov dom v Čadci.

Predsedovi Žilinského samosprávneho kraja bol predložený projekt rekonštrukcie „Ikony kultúry“, ako spoločenského komplexu, v ktorom by mohli byť umiestnené inštitúcie, patriace do jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Juraj Blanár odporučil mestu hľadať finančné zdroje na rekonštrukcie Palárikovho domu v rámci PPP projektov. Juraj Blanár: „Osobne sa budem prihovárať za túto možnosť financovania a môžem povedať, že Žilinský samosprávny kraj je pripravený vstúpiť do financovania Palárikovho domu primeranou mierou.

Ohľadom majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov pod Domovom sociálnych služieb Žarec, predniesol primátor mesta záujem mesta vymeniť tento majetok za parcelu na Ul. Podjavorinskej (Lesný závod Čadca). Zámerom mesta je vytvoriť cestnú komunikáciu ponad Kysuckú knižnicu a budovu polície v Čadci, čím by sa do značnej miery odľahčila doprava v centre mesta. Podľa slov Juraja Blanára pôjde o veľmi rýchlu dohodu, nakoľko oni sami majú v pláne vysporiadanie všetkých majetkových vzťahov v mestách.

Na otázku, ako hodnotí pracovné stretnutie, odpovedal primátor mesta : „V rámci stretnutia sme prerokovali citlivé témy. Som rád, že sme sa dokázali zhodnúť na všetkom, čo sme otvorili. Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v spolupráci, tak, aby bola spokojnosť na obidvoch stranách.

Juraj Blanár zhodnotil celé pracovné stretnutie ako veľmi prospešné nielen pre mesto, ale i Žilinský samosprávny kraj.

-sik-

Tento článok prinášame v spolupráci s redakciou : Čadčan - mestské noviny.  viac na www.mestocadca.sk


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 16.12.2008 | Čitateľov: 1860