Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Začali výstavbu cyklotrasy z Krásna nad Kysucou do Vychylovky v Novej Bystrici

Začali výstavbu cyklotrasy z Krásna nad Kysucou do Vychylovky v Novej Bystrici

Radôstka 16.08.2011 - V kysuckej obci Stará Bystrica dnes slávnostne začali rekonštrukciu niekdajšej trasy úvraťovej železničky pre účely vytvorenia cyklotrasy z Krásna nad Kysucou do Vychylovky v Novej Bystrici. Prví cykloturisti by sa mali po 30 km dlhom úseku s celkovými nákladmi viac ako tri milióny eur previezť v októbri 2012.

Touto myšlienkou sme za zaoberali už celé desaťročie, no nebola možnosť zaradiť projekt takéhoto charakteru do operačného programu a uchádzať sa o finančné prostriedky. Predvlani takýto priestor vznikol a tak sme sa naplno pustili do projektových príprav aj s partnermi z poľskej strany hraníc, informoval TASR predseda mikroregiónu Bystrická dolina a starosta obce Radôstka Jaroslav Fekula.

Cyklotrasa povedie približne z dvoch tretín po pôvodnom železničnom zvršku, zostávajúcu časť budú tvoriť miestne komunikácie. Súčasťou projektu bude aj rozsiahla rekonštrukcia 19 premostení, lávok či priepustov miestnych tokov a osadenie 23 informačných tabúľ. Celoročné využívanie trasy má zabezpečiť jej asfaltový povrch.

Základným zámerom je zatraktívnenie malebného prostredia Bystrickej doliny pre turistických návštevníkov. Prepojenie Krásna nad Kysucou s Vychylovkou v Novej Bystrici určite pomôže i tamojšiemu skanzenu. Postupne chceme na tejto trase budovať odbočky do viacerých turisticky mimoriadne zaujímavých okolitých lokalít a susedných regiónov, dodal starosta Radôstky.

Dĺžka cyklotrasy:

Dĺžka cyklotrasy z Krásna nad Kysucou cez Zborov nad Bystricou, Klubinu, Starú Bystricu a Novú bystricu do Radôstky bude mať takmer 36 kilometrov. Obohatí tak ŽSK o jestvujúce cyklotrasy Bystricko - Oravská cyklotrasa, Oščadnica - Vychylovka, Kysucká cyklomagistrála - preložka úseku na teleso lesnej železničky Krásno nad Kysucou - Stará Bystrica, Klubina - Nová Bystrica - Veľký Potok, Nová Bystrica - Berešovci, Nová Bystrica - Pišojovci, Stará Bystrica - Lány, Vychylovské prahy - Veľký potok koniec doliny, Vychylovka - Koleno - Vychylovka - Šudovci, Nová Bystrica - ZŠ - Skaličná dolina a pešie trasy Stará Bystrica - Veľká Rača, Po hraničnom hrebeni Kysuckých Beskýd.

Súvisiaci článok:

Na Kysuciach vybudujú 35 km cyklotrás, povedú až do Poľska


Vytvorené: 17.08.2011