Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Mladí sánkari bojovali za morom o nomináciu na Zimné olympijské hry mládeže

Mladí sánkari bojovali za morom o nomináciu na Zimné olympijské hry mládeže

Čadca 13.12.2011 - Prípravné obdobie sánkarov skončilo a nová sezóna v ľadových toboganoch sa začína. V medzinárodnom meradle sa začína roztáčať kolotoč svetových pohárov seniorov i juniorov. Dejiskom prvých dvoch Svetových pohárov juniorov sa stala sánkarská dráha v Park City v USA. Za veľkú mláku cestovala aj slovenská juniorská reprezentácia, i keď vzhľadom na náklady v obmedzenom počte. V rámci Slovenskej reprezentácie sa na základe výsledkov z minulej sezóny a kvalitnej a zodpovednej prípravy dostali do nominácie aj dvaja sánkari čadčianskej Lokomotívy Marián Zemaník a Jožef Petrulák, ktorí v súčasnosti tvoria najlepšiu slovenskú juniorskú posádku dvojsedadlových saní, ktorá však už má svoje meno i v medzinárodnom meradle.

V rámci oboch svetových pohárov štartovali nielen v disciplíne dvojsedadlových saní, ale i ako jednotlivci. Dráha v Park City je náročná a rýchla veď posádky dvojsedadlových saní dosahujú rýchlosť cez 100 km/hod a jednotlivci jazdia okolo 130 km / hod. Pri týchto rýchlostiach je teda hlavný problém urobiť čo najmenej a čo najmenších chýb. V tomto smere sa čadčianskym chlapcom darilo a to hlavne v disciplíne dvojsedadlových saní:

I. Svetový pohár :

  • dvojsedadlové sane M. Zemaník - J. Petrulák. 7. miesto
  • jednotlivci M. Zemaník 16. miesto, J. Petrulák 20. miesto

II. Svetový pohár :

  • dvojsedadlové sane M. Zemaník - J. Petrulák. 5. miesto
  • jednotlivci M. Zemaník 14. miesto, J. Petrulák 17. miesto

Jazdy v rámci I. SP boli poznamenané drobnými chybami hlavne pri štarte. II. SP priniesol zlepšenie čo sa prejavilo i na konečných výsledkoch a dvojka Zemaník - Petrulák potvrdila že patrí do svetovej juniorskej špičky. Veľmi dobré boli i umiestnenia v disciplíne jednosedadlových saní hlavne v II SP, čo je dôležité hlavne pre Jožka Petruláka, ktorý je horúcim kandidátom pre nomináciu na účasť na prvých zimných olympijských hrách mládeže /Youth Olympic Games - YOG/.

Zimné olympijské hry mládeže

Zimné olympijské hry mládeže sú novým projektom prezidenta olympijského výboru Jacka Roggeho a sú určené mladým talentovaným športovcom do 18 rokov. Tieto hry sa budú konať v rakúskom Isbrucku od 13. do 23. januára 2012. Sánkarské disciplíny sa budú odohrávať na dráhe v Igls. Slovensko môže reprezentovať maximálne šesť pretekárov. Nominačné kritéria stanovila medzinárodná sánkarská federácia a sú dané umiestneniami na svetových pohároch a z toho vyplývajúceho bodového zisku za umiestnenie. Konečné nominácie budú uzavreté po ukončení štvrtého svetového pohára v polovici decembra. Jozef Petrulák, keďže patrí do skupiny osemnásť ročných slovenských sánkarov, má reálne šance sa na tieto prvé olympijské hry mládeže kvalifikovať. Minuloročnými výsledkami a výsledkami v prvých dvoch zámorských kolách SP sa mu tento cieľ priblížil na dosah.
Želáme Jožovi a nielen jemu, ale aj ostatným sánkarom Lokomotívy dobré štarty, rýchle sane a čo najmenej chýb na dráhe počas celej nasledujúcej sezóny.

-SH-


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 13.12.2011