Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sedem medailí pre sánkarov do Čadce

Sedem medailí pre sánkarov do Čadce

Čadca / INNSBRUCK - Igls - 31.12.2013 - Umelo chladená sánkarska dráha v rakúskom Igls bola dejiskom Majstrovstiev Slovenska v jazde na saniach pre seniorske a juniorske kategórie pre rok 2013. Majstrovstvá Slovenska na nomináciu slovenských sánkarov na ZOH v Soči vplyv  nemali, seniori už mali jasno, kto splnil kritéria postupu medzinárodnej sánkarskej federácie FIL na ZOH a išlo už len o republikovú konfrontáciu a potvrdenie, alebo vylepšenie pozícii v rámci Slovenska.

Slovenská sánkarska špička je v strede pretekárskej sezóny. Seniori majú za sebou päť pretekov Svetového pohára, ktoré boli kvalifikáciou na ZOH a juniori  tri preteky Svetového pohára juniorov. Všetci boli rozjazdení a tak súboje na dráhe sľubovali byť vyrovnané a dramatické .

Čadčianska Lokomotíva obsadila M - SR svojimi najlepšími pretekármi,  ktorí sú v reprezentácii či už v širšej, alebo v „ A „ družstve seniorskom  alebo juniorskom. Ich bilancia je vynikajúca, získali tri tituly Majstrov Slovenska a tri bronzové medaile. Titul získal aj ďalší Čadčan Jozef Ninis. Nuž ale k jednotlivým kategóriam.

Mladší juniori. V tejto kategórii štartovali traja pretekári čadčianskej Lokomotívy. Ľubomír Kordek podal vynikajúci výkon a dvoma vyrovnanými jazdami získal zaslúžene titul Majster Slovenska. Druhému v cieli "nadelil" viac ako jeden a pol desatiny. Boj o tretiu priečku bol ďaleko dramatickejší. Rišovi Gavlasovi výborne vyšla prvá jazda keď mal vynikajúci štart , ale v druhej sa dopustil drobných chýb. Náskok z prvej jazdy však stačil na zisk výborného tretieho miesta aj keď len o osem stotín sekundy . V tejto kategórii štartoval aj Michal Lopanič ktorý skončil šiesty .

Juniorky. Táto kategória sa išla ako spoločná a nestratila sa v nej mladšia juniorka Dominika Adámková, ktorá po dvoch vyrovnaných jazdách skončila na výbornom treťom  mieste.

Starší juniori. Tu boli boje o titul obzvlášť vyrovnané. Jozef Petrulák mal v oboch jazdách vynikajúce štarty a hlavne prvá jazda mu vyšla nad očakávanie dobre. V druhej síce urobil v spodnej časti dráhy menšiu chybu ale nakoniec mu jeho výkon stačil na zisk titulu Majster Slovenska, i keď len o tri stovky sekundy. Nuž ale aj o tom je šport, niekedy treba mať aj trochu šťastia . 

Muži. Táto kategória sa niesla plne v réžii Jozefa Ninisa a ten  nenechal nikoho na pochybách  komu patrí titul Majster Slovenska a s prehľadom zvíťazil. Prvý raz v tejto kategórii štartoval aj Marián Zemaník a zvádzal boj o druhé miesto. Tento raz to nevyšlo, ale aj zisk tretieho miesta poteší.

Dvojsedadlové sane. Aj táto kategória sa jazdila ako spoločná pre obe kategórie. Stretli sa tu zas všetky seniorské posádky dvojsedadlových saní, ktoré počas prvej polovice sezóny bojovali na svetových pohároch o miestenky na ZOH v Soči. Aj keď už bolo všetko rozhodnuté išlo o prestíž a boje o titul boli neľútostné. Mariánovi Zemaníkovi s Jozefom Petrulákom tentoraz štarty nevyšli tak ako si obaja predstavovali, ale v prejazdoch dráhy už jazdili ideálnu stopu a to im nakoniec prinieslo zaslúžený titul Majstrov Slovenska, keď rozdiel od druhej posádky bol naozaj po dvoch jazdách  minimálny a to len dve stotiny sekundy. Juniorská dvojka Richard Gavlas -Michal Lopanič zajazdila dobrú prvú jazdu a v druhej mala ešte o niečo rýchlejšie medzičasy, ale chyba v spodnej časti dráhy znamenala pád a koniec všetkých nádejí. Chlapci sa učia a to niekedy aj trochu bolí.

Čo dodať záverom. Ľubo Kordek odviedol na dráhe to, čo od neho tréneri očakávali. Dominika Adámková odviedla to na čo v súčasnosti má. Má ešte  rezervy v štartoch i prejazde dráhy takže jej šance dostať sa vyššie sú reálne. Výkony Jozefa Pertuláka, Mariána Zemaníka aj Richarda Gavlasa sú o to hodnotnejšie,  že všetci traja sú dvojkári špecialisti  a disciplínu jednosedadlových saní jazdia len doplnkovo.

Majstrovstvá Slovenska sú vyvrcholením domácej sezóny, ale boje sánkarov prebiehajú aj na medzinárodnej úrovni a ani tam juniori Lokomotívy nechýbajú, keď reprezentujú farby Slovenska v rámci reprezentácie. Od začiatku sezóny sa konali tri preteky Svetového pohára juniorov, kde v kategórii mladších juniorov štartovali traja pretekári Lokomotívy.

I. SPJ  Altenberg  (Nemecko)

ml. juniori - jednosedadlové sane:

Richard Gavlas 19. miesto
Ľubo Kordek 23. miesto
Mišo Lopanič 25. miesto

ml. juniori . dvojsedadlové sane:

R.Gavlas - M. Lopanič 3. miesto

II. SPJ Winterberg (Nemecko)

ml. juniori - jednosedadlové sane:

Richard Gavlas 16. miesto
Ľubo Kordek 18. miesto
Mišo Lopanič 25. miesto

ml. juniori . dvojsedadlové sane

R.Gavlas - M. Lopanič DNF

III. SPJ  Lillehammer (Nórsko)

ml. juniori  -  jednosedadlové sane:

Ľubo Kordek 9. miesto
Richard Gavlas 19. miesto
Mišo Lopanič 23. miesto

ml. juniori . dvojsedadlové sane: 

R.Gavlas - M. Lopanič 2. miesto

Je potešujúce že v Čadci sa hlási k svetu ďalšia generácia sánkarov. Ich  výsledky v rámci Majstrovstiev Slovenska potvrdzujú, že sa dokážu i na medzinárodnej úrovni. Potešujúce a sľubné sú hlavne výsledky posádky dvojsedadlových saní R. Gavlas -M. Lopanič veď ich umiestnenia v rámci SPJ na druhom a treťom mieste ich po prvej polovici série SPJ juniorov sú medzi mladšími juniormi na treťom mieste. Škoda zaváhania na II. SPJkeď chyba v spodnej časti a pád ich pripravili o lepšie celkové umiestnenie. Výborné je i umiestnenie Ľuba Kordeka v III. SPJ. Jeho deviate miesto je prísľubom do druhej polovice SPJ.

Sánkarom Lokomotívy je  treba zablahoželať k dosiahnutým výsledkom či už na Majstrovstvách Slovenska, ale i na medzinárodnej scéne  a v nastávajúcom  roku zaželať im veľa osobných i športových úspechov a dvojici Marián Zemaník - Jožo Petrulák  úspešný štart na ZOH 2014.

S.H.


Kategória: ŠPORT TOP