Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Basketbalový zápas Slovan - B. Bystrica bude mať zrejme súdnu dohru

Basketbalový zápas Slovan - B. Bystrica bude mať zrejme súdnu dohruBRATISLAVA 27. októbra (WEBNOVINY) - Protesty okolo stretnutia 5. kola ženskej basketbalovej extraligy Slovan Bratislava - UMB 08 Banská Bystrica, ktorý sa skončil 82:79 po predĺžení, pokračujú a schyľuje sa zrejme k súdnej dohre.

Banskobystričanky si v inkriminovanom stretnutí 28,8 sekundy pred koncom riadnej hracej doby zobrali oddychový čas. Po ňom mali slovanistky loptu a zaznamenali dvojbodový koš. Do konca stretnutia vtedy zostávalo 23,8 sekundy, hostky viedli 72:70 a vedeli, že im stačí udržať loptu do záverečného klaksónu, keďže podľa pravidiel mali na útok 24 sekúnd. Vtedy sa dopustil chyby stolík časomeračov, ktorý nevynuloval časomer signalizujúci 24 sekúnd a nechal na ňom údaj 19 sekúnd, teda čas, ktorý zostával na predchádzajúci útok Bratislavčankám. Tento fakt si však nevšimli hráčky oboch tímov. Necelých 5 sekúnd pred koncom zápasu sa ozval klaksón signalizujúci prekročenie 24-sekundového limitu. Rozhodcovia po porade s asistentmi pri stolíku časomeračov rozhodli o strate lopty hráčok hosťujúceho klubu pre prekročenie časového limitu a napriek protestom nariadili odohrať do konca ešte 3,8 sekundy. Arbitri si odmietli vypočuť aj vysvetlenie nespokojnej trénerky hostí Hanesovej, ktorú vykázali od stolíka. Slovanistky po rozohraní vyrovnali Malinkovou na 72:72. Nasledovalo predĺženie, v ktorom domáce basketbalistky dosiahli víťazstvo 82:79.

Uplynulý štvrtok zástupcovia banskobystrického klubu uspeli so svojou námietkou voči konečnému výsledku a sťažnosťou na rozhodcov u Hracej a disciplinárnej komisie SBA. Komisia na základe zhliadnutia DVD s videozáznamom stretnutia skonštatovala, že došlo k vážnej, aj keď neúmyselnej chybe asistentov rozhodcov, ktorá ovplyvnila výsledok, a nariadila jeho opakovanie. Potrestala oboch rozhodcov stretnutia Hančíka a Donáta zákazom delegovania na 5 stretnutí a asistentov rozhodcov pri stolíku časomeračov pokutou 150 eur. Na tomto výroku sa zhodli všetci členovia komisie.

S týmto výsledkom sa však nestotožnil bratislavský klub. "Rozhodnutie Hracej a disciplinárnej komisie má mnoho chýb, je veľmi nešťastne formulované a právne nevymáhateľné," konštatoval pre agentúru SITA generálny manažér Slovana Michal Martišek a pokračoval: "Výrok komisie sa zakladá na výpovediach predvolaných aktérov, no chýba zápisnica z tohto zasadnutia. Navyše sa neopiera o žiadny platný článok hracieho poriadku SBA. Okrem toho je v priamom rozpore s pravidlami Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), ktoré výslovne zakazujú použitie akýchkoľvek vizuálnych elektronických záznamov na zmenu výsledku stretnutia." Slovan má teraz 15 dní na odvolanie voči rozhodnutiu Hracej a disciplinárnej komisie. Následne by o ňom musela rozhodnúť Arbitrážna komisia SBA, ktorá môže prvostupňový výrok potvrdiť, alebo ho zrušiť a ponechať v platnosti pôvodný výsledok. V tomto prípade zástupcovia UMB 08 Banská Bystrica avizovali súdnu dohru celého prípadu.

"Finišujeme na odvolaní, na SBA bude doručené v utorok, najneskôr v stredu. Uznávame, že došlo k neúmyselnej chybe asistentov rozhodcu a stolíka časomeračov. No do omylu boli uvedené oba tímy, nielen Banskobystričanky. Stretnutie sa neskončilo predsa v tom spornom momente. Oba tímy v ňom ďalej pokračovali, keď odohrali nielen zvyšný čas, ale aj celé predĺženie. Uvedomujeme si, že v tomto momente už neexistuje férové riešenie pre oba kluby. No to nie je naša chyba a nebolo by spravodlivé, aby sme na to doplatili práve my. Ak naše odvolanie Arbitrážna komisia SBA neuzná, budeme sa aj my brániť súdnou cestou," uzavrel Michal Martišek.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 27.10.2009 | Čitateľov: 813